Sändes i Konflikt 21 mars 2009

Bakom kravallerna

Lyxvåld eller frustration över förfall, fattiga förutsättningar och försummade förorter - vad ligger egentligen bakom upploppen i Rosengård och Tensta?

Den gångna veckan har det återigen varit stökigt i Herrgård - en del av Malmöförorten Rosengård. Ett tio-tal ungdomar har anlagt bränder och kastat sten mot räddningspersonalen som kommit för att släcka.
I december blossade bråk upp i Rosengård efter att en källarlokal som användes som moské stängdes. Rosengårds-kravallerna fick snart efterföljare i Tensta med ungdomar som kastade sten, och hemmagjorda brandbomber mot polis och brandkår.

Är det fråga om en radikalisering eller uttråkade ungdomar som leker kurragömma med polisen? Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har sökt förklaringar bland några som deltog i bråken i Tensta. Hon skildrar en miljö där det enda sättet att få respekt är att sätta skräck i andra. Där en dyr Fjällrävenjacka är nåt man tycker att man måste ha och enda sättet att få den är att ta den. Om hem där sängen är en madrass på golvet som delas av fyra syskon, där lamporna saknar glödlampor och tapeterna hänger från väggen. Där en pappa undrar vad det är för krafter som får hans son att känna att bara för att hans kamrater misslyckas så får inte han lyckas.

I studiosamtalet medverkar Martin Fälling, polis vid Västerortspolisens ungdomssektion och Adrian Kaba (S), nyvald ordförande för socialdemokraternas lokalförening i Rosengård och styrelseledamot i Malmö arbetarekommun.

När upploppen i de franska förorterna 2005 pågick som värst satt den schweiziske journalisten Serge Michel 40 mil bort på sin tidning i Lausanne och funderade på hur hans tidning skulle rappoortera om händelserna i Frankrike som mer liknade krigscener från Bagdad, Kabul eller Beirut. Resultatet blev att en del av redaktionen flyttades till händelsernas centrum för att skildra konflikten inifrån. För trots att förorterna är en del av mångmiljonstaden Paris är det få som har en aning om hur livet är där, berättar Serge Michel för Konflikts reporter Marie Liljedahl

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Daniela Marquardt