• Per Delsing
  Framtidens datorer
  Jämförelsen ifrågasätts.

  Forskare vid internetföretaget Google har lyckats genomföra den första avancerade kvantberäkningen, där kvantdatorn samtidigt visar sig överlägsen andra datorer.

 • Nobelmedalj
  Nobel 2019
  Poddsamling - åtta avsnitt.

  Vad har årets nobelprisupptäckter haft för betydelse? Och hur kommer de att prägla framtiden? Vetenskapsradions samlade program ger dig koll. Men vi listar också forskning som senare kan få priset.

 • Matematik
  Jämförde tre strategier.

  Vad har du för strategi när du ska parkera bilen på en stor parkering? Nu har amerikanska matematiker studerat vilket som är det mest tidseffektiva.

 • Marija Cvijovia är forskningsledare och docent i matematik.
  Lever bara i datorn.

  Forskare på Göteborgs universitet har lyckats skapa en jästcell som bara lever i datorn. Det är ett viktigt steg för att förstå mekanismerna bakom åldrande, menar forskarna.

 • Rosa molnaktig bakgrund med strålande stjärnor.
  Rymden
  Något okänt kan finnas.

  Den så kallade Hubble-konstanten visar hur snabbt universum utvidgar sig. Men olika mättekniker har kommit fram till olika värden på Hubble-konstanten, vilket förbryllar fysikerna.

 • En bild på två händer och en mobiltelefon.
  AI
  Ett race mellan programmerare.

  Ljud och videor kan numera manipuleras med hjälp av AI – så kallade Deepfakes. Men nu ska forskare i Lund ta fram en app som ska kunna avslöja AI-manipulerat svenskt nyhetsmaterial.

 • Christer Engqvist och Lena Nordlund framför reaktor 4 i Tjernobyl.
  Tjernobyl
  Poddsamling - sex inslag.

  Den 26 april exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl under ett säkerhetstest. Vetenskapsradion har under åren bevakat utvecklingen och även vid ett par tillfällen besökt platsen.

 • Viktig förändring.

  Från och med i dag definieras kilogram på ett nytt sätt. Det kommer inte märkas i vardagen, men är viktigare för de som arbetar med mätning.

 • Det supermassiva svarta hålet i galaxen Messier 87 och dess skugga. Första bilden på ett svart hål.
  Rymden
  Ljuset slukas.

  Ett svart hål har aldrig låtit sig fångats på bild. Fram tills nu. Genom att kombinera åtta radioteleskop har forskare lyckats ta fram den allra första bilden på ett svart hål och dess skugga.

 • Tredelad bild. Från vänster: Margareth Bulkley, Margaret Hamilton och Susan Solomon.
  Internationella kvinnodagen
  Poddsamling – sju avsnitt.

  Programmeraren som tog oss till rymden. Läkaren som revolutionerade sjukvården. Eller Nobelpristagaren bakom laserkniven. På Internationella kvinnodagen återser Vetandets värld snillena som påverkat sin omvärld.

 • Periodiska systemet
  Respektingivande ålder.

  Vi känner till 118 grundämnen. Men i princip alla dessa som påträffats de senaste decennierna är instabila och existerar under bara en bråkdels sekund. I Lund finns nu kärnfysiker som försöker hitta en så kallad stabilitetsö.