Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
Handikappidrott

Säfström: Därför blir Sverige bättre i vintersporterna

5:52 min

Om exakt ett år startar Paralympics i Sotji och Sverige kan bli bästa nordiska nation. Svenska Handikappidrottsförbundets sportchef Hans Säfström har en gissning om varför.

I vinter har Sverige bland annat tre VM-medaljer i längdskidåkning, ett VM-silver i rullstolscurling och en andraplats i en kälkhockeyturneringen, före Norge.

Och Svenska Handikappidrottsförbundets sportchef Hans Säfström tror att flera saker ligger bakom de svenska framgångarna i vinteridrotterna.

– En orsak är att vi fått större medialt utrymme. Fler och fler vet att det går att hålla på med idrott på hög nivå fast man har en funktionsnedsättning, säger Säfström till Radiosporten.

– När jag började för snart 14 år sen så var det ganska vanligt att föräldrar till barn med en funktionsnedsättning inte visste att det var möjligt.

En annan viktig anledning är att det blir vanligare att förbundets aktiva tränar i en "vanlig" idrottsförening, och därför med de bästa tränarna.

– Vi ser mer och mer, framförallt i London (Paralympics 2012), att många av dem som lyckas bäst tränar i en vanlig idrottsförening med vanliga tränare. Det är ju de tränare som kan idrotten bäst, säger Säfström.

Efter vinterns framgångar hoppas Säfström på att Sverige för första gången kan bli bästa nordiska nation på ett vinter-Paralympics.

Och det finns några toppmedaljkandidater att följa under det sista förberedelseåret inför Paralympics 2014.

1. Kälkhockey - Per Kasperi
– Det mästerskap som ligger närmst i tiden är kälkhockey-VM i april. En av de yngsta i laget, som också var med i Vancouver men nu utvecklats ytterligare. Han har blivit uppmärksammad av Paralympiska kommittén, de tror att han kommer bli världsledande inom kälkhockeyn inom några år. Det är bra att få fram någon som inspirerar och som får laget att lyfta sig.

2. Curling - lag Jalle Jungnell
– De har tagit brons på två tidigare Paralympics, men la av efter Vancouver. Men nu har de fått ennytändning, bytt ut några spelare och tog ju ett silver i VM i vinter.

3. Längdskidor - Zebastian Modin och Helene Ripa
– Modin tog medalj i Vancouver och har kört bra i vinter och även lyckats i skidskytte. Han kommer satsa på både och i Sotji, men sprint är fortfarande hans bästa gren. Helene Ripa tog guld och brons på VM i vinter och så de två tillsammans i stafett.

4. Alpint - Linnéa Ottosson Eide
– Största frågetecknet. Hon var med i Vancouver, har haft skadeproblem, men nu den här säsongen har hon kommit igång. Hoppas hon håller sig hel och frisk och kan satsa fullt mot Paralympics.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista