Helene Ripa och Per Kasperi inför Paralympics. Foto: H&M/TT

Svenska truppen redo för palljakt

0:58 min

Det börjar närma sig "upp till bevis" för de svenska Paralympics-idrottarna här i Sotji.

Den lilla  truppen på 19 aktiva har haft 4 år på sig att förbereda sig för Sotji förutom Helen Ripa som började med längdåkning  så sent som för ett par år sedan.

– Jag tycker att banorna är bra och jag vill förstås åka med till Sverige med en medalj.

Helen Ripa jagar alltså medalj 42 år ung. Zebastian Modin från Östersund är 22 år yngre och är ute på samma jakt. Zebastian kör både längd och skidskytte och bronset från Vancouver ska om möjligt bli ännu bättrre här i Sotji.

– Självklart är ambitionen att bli bättre och bättre men konkurrensen är stenhård, det har varit både upp och ner i vinter men det känns bra och skönt att komma igång med tävlandet

Alpina enmnanslandslaget heter Linnea Ottosson Eide som har att ta sig an både värme och svåra OS-pister

– Jag hoppas på bättre resultat än i VM senast.  Då jag kom 6:a i slalom och på åttonde i storslalom

Vårt största medaljhopp är återigen det svenska paralympicslaget i curling med Kristina Ulander som etta, de övriga i laget är Jalle Jungnell som tävlar för Södertälje CK, Glen Ikonen samma klubb och den tredje SCK:aren är Patrik Kallin. Reserven i laget är Zandra Reppe som också har meriter som bågskytt.

– Glädjen talar för oss, vi har otroligt roligt både på och utanför isen

En svensk klassiker är förstås kälkhockey med guld i Lillehammer 1994. Inte lika favorittyngda här i Sotji men medalj vore en dröm säger lagkaptenen Peter Ojala

– Vi känner ett stort och starkt stöd hemifrån vi är väl förberedda så nu är det bara upp till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista