Invigningsjubel till ensam ukrainare

Protesten var lika lågmäld som tydlig. När Ukrainas Mychajlo Tkatjenko rullade in på Fisjt-stadion under Paralympics-invigningen gjorde han det ensam.

Man hade gärna velat läsa tankarna hos den ryska presidenten Vladimir Putin när den rullstolsburna ukrainska skidåkaren/skidskytten Mychajlo Tkatjenko äntrade Fisjt-stadion till ett av kvällens största jubel.

– Vi stannar här för att bli ihågkomna som en enad, självständig, suverän stat som skickar sitt landslag för att delta i Paralympics, sade Valerij Susjkevitj, ordförande i Ukrainas paralympiska kommitté, inför en fullsatt presskonferens tidigare under dagen.

Flera länder - bland andra USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och på fredagen också Sverige - valde också, precis som inför OS, att inte skicka några delegationer till invigningen.

Precis som för en månad sedan missade de ett överdådigt spektakel i ett fullsatt Fisjt. Inomhusfyrverkerier, dans på borden (bokstavligen talat), en gigantisk isbrytare och ett hav av ballerinor dansande till Tjajkovskij var något av det som bjöds.

När alla länder - Sveriges fana bars av rullstolscurlingspelaren Jalle Jungnell - tagit en lov runt arenan var det sedan dags för en leende Putin att förklara spelen öppnade.

Efter en fackelstafett tändes sedan elden av två flerfaldiga Paralympics-vinnare, simmaren Olesja Vladykina och skidåkaren Sergej Sjilov. Putin Games 2.0 är invigda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista