Idrottspsykologiske rådgivaren Klaus Lindqvist.
Martin marhlo mot Marathon

Marhlo i terapistolen

Martin Marhlo: "Målet att springa under fyra timmar"
9:49 min

I vår serie om träning och motion tränar Radiosportens Martin Marhlo för fullt inför sitt första marathonlopp. Med snart bara två månader kvar tar han nu plats i terapistolen för att förbereda sig också mentalt.

Varför ska vi ses? Det frågar sig den idrottspsykologiske rådgivaren Klaus Lindqvist under sitt första möte med Martin Marhlo.

– Min förhoppning är att man hittar några små nycklar. Hur gör jag om jag känner att benen är stumma och det här kommer att gå åt pipan. Hur gör jag för att hitta ett sätt att få bort negativa och tunga tankar och hitta en känsla som gör det lustfyllt.

Klaus Lindqvist kontrar direkt.

– Men nu sa du att tunga tankar kommer att komma. Det är så du inte ska tänka! Då uppmanar du till att tunga tankar ska komma. I stället vore det väl smartare att fundera på att hur vi ska göra för att tunga tankar inte sak komma upp.

Martin Marhlos mål är att springa under fyra rimmar men Klaus Lindqvist säger att han inte bara ska fokusera på ett resultatmål utan också på ett känslomål.

– Det här med mål är viktigt. Jag undrar varför du måste springa under fyra timmar. Du gör det till ett problem, varför kan du inte i stället tänka att nu ska jag springa marathon för första gången i mitt liv, kanske sista, och tycka att det här är en kul grej att göra. Då blir det spännande att se vilken tid du får. Då kan jag garantera att du har större chans att hamna under fyra timmar.

Fler träffar med den idrottspsykologiske rådgivaren Klaus Lindqvist väntar för Martin Marhlo fram till marathon. Men nästa gång vi hör av honom är det åter fokus på den fysiska träningen och kosten.

Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se
Frida Sandgren
frida.sandgren@sr.s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".