1 av 2
Foto: SR
2 av 2
Foto: SR
Marhlos väg mot maraton

Uppmaningen: Byt kläder, Marhlo

6:47 min

Martin Marhlo var tillbaka på GIH förra veckan för att göra ett sista konditionstest före Stockholm Marathon i helgen. Det visade på mycket bättre värden än vid samma tidpunkt i fjol.

För ganska exakt ett år sen klev Radiosportens reporter Martin Marhlo in på ett testlaboratorium på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm för att kolla hur illa ställt det egentligen var med hans kondition.

Det blev startskottet för Radiosportens reportageserie om träning och motion som snart når sin final när Martin Marhlo på lördag springer Stockholm Marathon. Förra veckan var han tillbaka på GIH för att göra ett sista konditionstest och se vad som hänt under det gångna året.

Det visade bland annat på elva kilos viktminskning, en ökning av syreupptagningsförmågan med en halvliter och att hjärtat numera slår 30 slag färre per minut vid samma belastning som ifjol.

Men testet inleddes med att Marhlo blev påhoppad för sitt klädval inför Marathon. För långa byxor och för långa tajts tyckte Frida Björkman och Mikael Matsson på GIH som varnade för att svettansamling och därmed ökad vikt som leder till högre vätskeförlust och sämre prestationsförmåga.

Kortbyxor och kortärmad tröja är att föredra. Men Marhlo är inte villig att ändra på sin klädkod så tätt inpå loppet.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista