Foto: Stefan Lund
Svenskt EM-guldjubel. Foto: Stefan Lund, Svenska Curlingförbundet

Lag Edin tog svenskt EM-guld

1:42 min

Lag Edin finalbesegrade Schweiz - efter skiljeomgång - och försvarade därmed sitt EM-guld i curling.

– Det här var en av de skönaste segrarna, både semin och den här. Jag har nästan aldrig varit så på under matcherna som nu, jag brukar vara ganska lugn och avslappnad. Men jag ville till varje pris vinna det här, säger Niklas Edin till Radiosporten.

Sverige fick en tung start, då man inte lyckades ta med det fina semifinalspelet mot Norge in i finalen.

Schweiz gick tidigt upp i ledning med 2-0 och det såg då tungt ut. Men lag Edin tog sig samman, kvitterade och dominerade sedan finalen.

– Efter inledande omgångarna har vi taktpinnen hela vägen, säger Edin.

Men två schweiziska poäng i den tionde omgången innebar skiljeomgång. Och väl där avgjordes allt under den sista stenen.

Niklas Edin och Sverige höll nerverna i styr, och såg till att det blev svenskt guldjubel i Esbjerg.

Lag Edins EM-guld är deras fjärde, och de har även två VM-guld.

Med det nya laget är det andra raka EM-guldet för Lag Edin. Förutom Niklas Edin består laget av Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren.

– Helt fantastisk, som tävlingen utvecklade sig var vi stora underdogs i semifinalen. Vi var bara nöjda med att klara slutspel. Jag är väldigt stolt över mitt lag att vi lyckas trycka ned två lag som spelar fantastisk curling. Båda lagen vi möter i slutspelet har spelat bättre än vi sett dem göra tidigare. Så det är en väldigt skön känsla, säger Edin.

Hör fler intervjuer här nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista