Jenny Fransson vann VM-guld i 72-kilosklassen. O: ALEKSANDAR DJOROVIC / SCANPIX /
brottning

Jenny Fransson tog VM-guld efter dramatik

3:41 min

Svenskan Jenny Fransson tog guld i 72-kilosklassen i brottnings-VM i Edmonton på lördagen. I finalen besegrade hon bronsmedaljören från OS i London, Guzel Manyurova från Kazakstan, enligt Svenska brottningsförbundet.

Guldet är bra tröst för Fransson efter OS i London, där hon kom nia och fick sin medaljdröm spräckt.

Genom titeln i Strathcoma County i Kanada skriver hon dessutom nu in sig på en mycket kort, exklusiv lista i svensk brottning då hon blev Sveriges fjärde brottare på damsidan att bli bäst i världen.

Finalen mot Guzel Manjurova vann hon med 2-1 efter perioderna 0-1, 1-0, 3-1.

– Jag har själv inte förstått det än. Jag har legat och kollat videon av min final flera gånger och prata med de där hemma. Jag har inte kunnat smälta det riktigt, säger Jenny Fransson till Radiosporten.

Avslutningen på finalen blev oerhört dramatisk. Jenny Fransson låg under med 0-1 medan klockan tickade mot full tid.

Svenskan forcerade våldsamt, Manjurova värjde sig, klar över att stod hon bara på benen några sekunder till så var guldet och VM-titeln hennes.

Men icke.

Jenny Fransson fick fast vad som mest såg ut som ett klassiskt nacksving på Manjurova, kazakiskan singlade genom luften och daskade i mattan ungefär samtidigt som matchklockan nådde två minuter.

På ett ögonblick hade Fransson förvandlats från förlorare till segrare.

– Det var det häftigaste jag varit med om tror jag. Jag försökte komma in på henne och jobba och jobba. Till slut så var det bara fem sekunder kvar och jag tänkte nej. Så jag tog tag i henne och kastade allt vad jag kunde, och så flög hon, säger Jenny Fransson.

Finalen var hennes fjärde match i VM-turneringen. Hon böjade med att slå Yasmin Adar, Turkiet med 2-0, sedan samma resultat mot Oksana Vashtjuk, Ukraina och så 2-0 i semifianlen mot kinesesikan Qui Xu.

Årets VM i Kanada kan ses som ett komplement till OS. Damerna har inte fått OS-status för alla sina viktklasser och för de klasser som " blivit över" hålls ett VM och då får även OS-klasserna vara med. På herrsidan, där alla klasser har OS-status, ersätter OS VM vart fjärde år.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Fakta: Jenny Fransson

Namn: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987

Klubb: Klippan

Tränare: Fariborz Besarati

Meriter: Vann Junior-EM 2006. Har en rad bra placeringar som senior. Kom nia i OS i London.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista