• Auf Wiedersehen Ruhpolding! På hemresan från VM väcks en tanke. När de enorma vinterprofilerna Anja Pärson och Helena Ekholm nu ska sluta måste man hålla i sig i något...! Jag greppar Björn Ferry.

  Han har hållit på "hur länge som helst". Och bara fortsätter. Och upphör aldrig att vinna medaljer. Igår sade han till mig att han kände sig som "en pensionerad giraff" sista kilometern, före bronsjagande Fredrik Lindström och Andi Birnbacher. Men Ferry höll undan till silver.

  Sista VM-bloggen är en hyllning till klippblocket från Storuman som bara finns där. Gång på gång på prispallen. En bit uppströms Umeälven ligger Tärnaby, orten som fostrade Anja Pärson. Bara EN av dem finns kvar in mot nästa års VM och följande års OS.

  Sista VM-bloggen ger er den hemliga förklaringen till det största svenska medaljloppet i skidskytte sedan 1958. Alltså med två (2) på prispallen i samma VM-lopp.

  Lyssna! Men lite barnförbjudet är det...

  Björn Ferry ägnade lördagskvällen, före loppet, åt både vin och kvinnor. Och på natten tryckte han Fredrik Lindström nästan, nästan, nästan över sängkanten. Lillgrabben kunde ha skadat sig...

  Bengt Skött, Ruhpolding > München


  Till sist: många läsare har undrat vad som hände med den blå brevlådan och varför den över huvud taget varit med på resan. Här får ni nu svaret: brevlådan har varit min kompanjon i den mixade zonen. Men nu är den nedplockad och förvandlad till mitt handbagage igen. För nu åker vi hem och det känns verkligen ledsamt. Jag och brevlådan har haft ett underbart mästerskap tillsammans.

  Alexander Lundholm
  alexander.lundholm@sr.se

 • Masstarten blir Magdalena Neuners och Helena Ekholms sista VM-lopp. Neuner lämnar efter sig ett stort svart hål av saknad. Ekholm ett minst lika stort mörker i Sverige.

  Damstafetten var det häftigaste jag upplevt på plats. Publikens enorma jubel när veteranen Andrea Henkel gled in med flaggan på upploppet var enormt och spänningen kring Sveriges medaljläge var lika oväntad som rolig.

  Och kanske blir det aldrig roligare än så. För nu väntar ett mörker.

  Det mest naturliga hade varit att detta var Andrea Henkels stora farväl efter alla år. Men hon fortsätter.

  Det är istället ungdomarna Magdalena Neuner och Helena Ekholm som slutar. De skulle kunna tävla i två OS till om de hade motivation. Men det har de inte. Så detta VM har varit Neuners stora avskedsföreställning. Älskad av alla har hon lyfts fram i spåret. Och mot oss journalister har hon varit outstanding. Tålmodig, öppen och pratglad. Och vi har hela tiden vetat att det här är sista gången vi får se Drottningen av skidskytte i VM.

  Helena Ekholm däremot har inte velat prata om sin framtid. Så därför har alla andra spekulerat om den istället. Och som det spekulerats här bland journalisterna. Alla har varit överens om att hon slutar. Men frågan har varit när hon skulle berätta det. En ganska märklig situation. Men nu är det slutspekulerat och spelet är över.

  Magdalena Neuner är den överlägset största stjärnan i skidskyttesporten. Ingen är i närheten och en framtid utan Neuner känns dyster. Och en framtid utan Helena blir minst lika dyster. Det finns ingen bakom henne som ens är i närheten. Nu väntar troligen många år av lägre SOK-stöd och sämre sponsorkontrakt. Vilket i sin tur betyder att det blir svårare att få fram en ny stjärna.

  Efter åren med Forsberg, Olofsson och Ekholm väntar nu något helt annat för det svenska damlandslaget. En ny tid är här.

  Alexander Lundholm, Ruhpolding

 • Ted Armgren är inte ensam om att ha misslyckats på en stafettsträcka. Vi minns fem andra insatser i den svenska idrottshistorien när det inte blev succé direkt.

 • Allt är inte VM-medaljer som glänser i Carl Johan Bergmans familj. Spana in farsan här, i sin glimmande dansbandsskjorta:

  Han heter Lennart Bergman. Det är den unge mannen längst till höger. Han spelade gitarr och sjöng i gruppen Danslaget med början innan lille Carl Johan föddes, och sedan fram till 1988.

  Vare sig han ville eller inte lär skidskytte-CJ ha fått i sig mycket dansbandsmusik i sina öron under sina första år hemma i Ekshäradstrakten.

  Danslaget lär ha sitt ursprung i bandet "Wiggos med Kerstin" från Torsby. På samma sätt som en skidskytt måste fixa både skidåkning och skytte gällde det för dansbandsprofilen Bergman att vara mångsidig. Efter en tid började han också spela saxofon.

  Hur det gick med skivförsäljning och annat har jag ingen aning om, men helt klart har hans lille gosse blivit aningen mer känd. Dubbel VM-medaljör i skidskytte 2012.

  Ja, Lennart Bergmans lilla flicka har också tävlat med framgång. Hennes utstrålning har lett till att hon en gång varit finalist i uttagningen till "Sveriges Lucia". Stjärngossens syster alltså...

  Bengt Skött, Ruhpolding

 • Det går inte bra för Norge, Tyskland och Ryssland här. Stornationernas journalister slipar sina knivar.

  Förra årets VM-kung Tarjei Bö säger: "dette är altfor dårlig". Norska folket håller med. Han och hans landsmän har underpresterat under VM. Igår stod norrmännen för den sämsta distansen sedan 2001. "Norsk skytefiasko" skriver VG.

  Vår tyska vän bredvid oss i radiorummet är butter. Det är bara Magdalena Neuner som presterar. Och Wolfgang Pichler och hans ryska ledarkompanjoner har det inte lätt heller.

  Här följer nu tung stornationsfakta:

  Norge har en individuell medalj, Emil Hegle Svendsens silver. Men snittplaceringen för de norska herrarna är 23,7. Giganten Björndalen och fjolårets världscupvinnare Bö har skjutit bort sig i alla tävlingar. Tora Berger har fortfarande ingen medalj och de andra damerna är långt efter, årets stjärnskott Solemdal har inte varit bland de 20 bästa så här långt.

  Tyskland har ingen medalj på herrsidan och på damsidan har bara Neuner varit topp-10. Simon Schempp slutade på 90:e plats igår. Storstjärnorna Peiffer och Birnbacher har skjutit bort sig och inte varit raketer i spåret heller.

  Ryssland har visserligen två brons men annars har det varit väldigt tungt i spåret för såväl herrarna som Pichlers damer. Olga Zaitseva har ännu inte varit i närheten av att leva upp till förväntningarna. Och här är herrarnas resultatrad i distansloppet: 14-21-35-50. Herrarna har bara haft en placering bland de tio bästa på tre tävlingar.

  Medaljligan toppas av Frankrike. Det ogillas skarpt av de tre stora nationerna. Men L'Equippe-mannen är nöjd.

  Alexander Lundholm och Linda Bengtsson, Ruhpolding

 • Detta är inte ett normalt skidskytte-VM. Detta handlar bara om Magdalena Neuner och hennes kärleksaffär med det tyska folket.

  "Magdaleeeeena, Magdaleeeeena, Magdaleeeeena, olé, olé, olé"

  Det är alltid fullsatta läktare här. Publiken står där från morgon till kväll. Ni kanske undrar vad de gör mellan och före loppen?

  Jag frågade en kvinna. Hon sa:

  – Vi dricker. Och så sjunger vi, sa hon.

  – Vad är det för sånger? undrade jag

  – Sånger om Magdalena Neuner, sa hon

  Jag frågar folk på läktaren vem som är deras favorit. Vilken idiotisk fråga. Jag behöver inte ens redovisa svaren här. Men i stort sett alla som är här i Ruhpolding är här för att se Magdalena Neuner vinna guld.

  Så börjar uppvärmningen. Magdalena Neuner kommer glidandes framför publiken. Och det låter som om hon redan vunnit VM-guld. "Lena" själv ler lite, glider vidare, skrattar lite. Hon njuter av varje sekund, tycks det.

  – Jag ser det som ett enormt stöd, all press är positiv för jag vet att de vill mig så väl, sa Neuner till mig efter sprint-guldet.

  Men hon räknar ned. Det är bara 15 dagar kvar av hennes karriär. "Snödrottningen" vill leva ett normalt liv. Hon vill bo i sin födelseby, spela på sin harpa, vara med sin pojkvän, gå runt i sin folkdräkt och träna unga skidskyttar.

  Och det kanske hon mår bra av. Men det kanske inte skidskyttesporten mår lika bra av. Det finns ingen som är lika karismatisk som hon, ingen som är lika glad, avslappnad och tillmötesgående mot media. Ingen kan skryta med samma meriter, ingen har samma kapacitet.

  Och ingen annan har egna sånger skrivna om sig.

  Alexander Lundholm
  alexander.lundholm@sr.se

 • Var det bra, stabilt, normalt…? Nej, det passar inte direkt. Kanske mer GALET, OSANNOLIKT, eller bara lite…kul?

  Det där är, nästan ordagrant, den dubble VM-medaljören Carl Johan Bergmans eget kvittrande twittrande igår kväll härifrån hans idrottslivs smultronställe.

  Snabbanalys: Han inledde twittret med att välja bort de där mellanmjölkiga orden från de första elva åren av sin karriär. Han drämde till med ord som var sprängfyllda av glädje. Och så avslutade han… måttfullt och sansat.

  Ja, det är Oscar-klass på hur dessa första marsdagar är på väg att regisseras av Bergman.

  Först första svenska manliga medaljen i ett individuellt VM-lopp i skidskytte på 38 år. Och dagen efter, såsom i en spegel, vinner han ännu en medalj! Tack för den helgen!

  Och lyssna på vad han fick uppleva igår kväll…

  Ja, det är som en film… När som helst får vi ta del av scener ur ett äktenskap - när Bergman och hans norska fru får sitt första barn. Sker det idag? Händer det i morgon? Efter VM-stafetten?

  Hur som helst var faktiskt hans väldigt gravida hustru själv ute på skidtur hemma i Sjusjöen under helgen. Vilken friskusfamilj!

  Jag fångade ett par ögonblick från helgen i min kamera (se ovan), ögonblick av sann Bergman-glädje - på den idrottsliga fronten. Mer kommer, på annat håll.

  Alla journalister på plats får förnimma precis vad de vill. Men jag som följt och intervjuat honom i tio år, från Salt Lake City-OS till nu, kan inte låta bli att känna…..

  Beröringen. Av Bergman.

  Bengt Skött, Ruhpolding
  bengt.skott@sr.se

 • Folk som hatar skidskytte fick vatten på sin kvarn igår.

  VM-guldet blev till silver för Slovenien, som var först i mål. Och gick istället till Norge, som var tvåa. Hur kunde VM-premiären sluta med ett sådant fiasko? Här i Ruhpolding, där alla kunde känna sig trygga i att det skulle bli ett perfekt arrangerat mästerskap.

  För Ruhpolding är skidskyttets huvudstad. Och här handlar allt om VM. Glassen på restaurangerna heter "Världsmästarglass", "Stafettglass" och "Skidspårsglass". De är besatta av skidskytte här.

  Och ändå startar VM med att Björndalens träff registreras som en bom. Och att Slovenien därför är först i mål, men att Norge vinner efter protest.

  Det är inte bara pinsamt, det är värre. Det får skidskyttet att framstå som en pajassport.

  Såhär i efterhand låter vårt referat lite komiskt:

  Bengt: "Nu är det slovenskt jubel där nere hos dig, va?"

  Jag: "Ja kanske, men jag ser inget. Men det var ett väldigt norskt jubel här efter skjutningen..."

  Jag borde kanske anat varför. Men jag trodde de jublade för en medalj. Klart det var ett (väldigt tidigt) guldjubel.

  Men det officiella beskedet från juryn basunerades ut precis efter målgång. Och som tur var hade vi då tre minuters sändningstid kvar för hinna att berätta om den förändrade resultatlistan.

  Mest synd är det självklart om Slovenien. Det lilla skidskyttelandet som aldrig vunnit ett guld. Norge har 49 nu. 

  Men den slovenska journalisten bredvid oss var lika glad ändå, för det skulle tydligen bli fest på kvällen. 

  Arrangörerna och de tunga namnen inom sporten festade nog inte. VM kunde inte börja sämre och nu måste allt fungera under resten av mästerskapet, annars blir detta skidskyttehatarnas bästa VM någonsin.

  Men nu är det en välbehövlig "vilodag", vilket innebär allt annat än vilodag för de tekniskt ansvariga som ska se till att fiaskot inte upprepar sig. 

  Men vi ska ut och åka skidor!

  Alexander Lundholm, Ruhpolding

 • 1 av 2
  2 av 2

  Nu är det bara kort stund tills VM:s startskott ekar här mellan alpväggarna. Men sedan många många timmar har tusentals åskådare samlats på läktarna med sina flaggor.

  Tidigt på förmiddagen öppnades portarna till en huvudläktare där 16 000 åskådare får plats. Fotot togs fem timmar före mixedstafettens start! Ytterligare 14 000-15 000 finns utspridda på andra platser, bland annat längs spåren.

  Kombinationen Ruhpolding och vårväder (!!) gör att det här känns som ett rent och äkta paradis för en sportvän.

  Men jag vet: den enda glansen som betyder riktigt mycket där hemma är den som kommer från medaljer...

  Jag har varit pessimistisk ända in i bergväggen här, men kolla bilden. Strålar från en högre makt ger helt nya signaler: Det blir en pangstart med överraskande svensk medalj. Första sträckan ger ett viktigt delsvar...

  Lyssna från kl 15.33.

  Bengt Skött, Ruhpolding

 • Länge fick de vänta vid bandet för specialbagage på Münchens flygplats. Men till slut kom skidpaketet med de undangömda prylarna.

  Där fanns en liten flaggstång, en svensk fana och en banderoll med texten "Helena och Jenny".

  Det är klart Sollefteå-gänget laddar...! Det kan ju mycket väl vara Helena Ekholms sista VM, och en av hennes sista tävlingsveckor överhuvudtaget. Vi snackar om en bragdmedaljör och Jerringprisvinnare.

  Hennes föräldrar Hans och Eva Jonsson är här i Ruhpolding i sällskap med "Bettan" Högbergs familj för att stötta Sveriges landslag i en svår tid.

  Vi har ju berättat mycket om infektioner och låg fart i skidåkningen för de flesta. Tätt före VM...

  Detta blir sjunde mästerskapet i rad (VM eller OS) som eder bloggare kollar in på plats där det händer. Jag har aldrig varit så pessimistisk i fråga om svenska placeringar.

  Hur är det med tron på de svenska damerna där inuti laget? Damtränaren Marko Laaksonen, som har normal hårmängd på huvudet, har lovat att snagga sig helt om någon av hans damer tar medalj i VM... (enligt Anna-Maria Nilssons blogg igår kväll).

  Det är ju sånt där som man gör om det känns helt osannolikt att nåt ska hända.

  Men Anders Wikström som är reseledare för Sollefteå-gänget har rusat ner och gett Helena Ekholm en guldflagga förr, 100 meter före mållinjen.

  Ihållande vårregn i Ruhpolding igår... Medaljregn för hemmanationen i två veckors tid...? Jag blir inte förvånad. Tyskland lär inleda i mixedstafetten i morgon med Henkel-Neuner-Birnbacher-Peiffer. DÄR är det laddat....!

  Bengt Skött, Ruhpolding

 • 1 av 3
  2 av 3
  3 av 3

  Den blå brevlådan och vi har nu flyttat in på äldreboendet. Och det ÄR verkligen ett äldreboende. Men den stora chocken idag: Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson följde med oss!

  Den blåa brevlådan har varit ute och rest idag. Eftersom den inte fick plats i resväskan fick den bli mitt handbagage. Och det ska ni veta, att det är inte utan att bli mobbad som man har en brevlåda som handbagage. Och den var dessutom extremt tung.

  Men när Sveriges Radio är ute på stora mästerskap tycker vi givetvis att det är viktigt med lyssnarkontakt och interaktivitet. Därför har vi med oss en brevlåda. Så skicka era frågor till mig. Adress: "Herr Alexander Lundholm. Äldreboendet, Ruhpolding".

  För att verkligen bevisa att det är ett äldreboende vill jag visa er denna bild:

  Här ser ni min säng. Den är höj- och sänkbar. Badrummet är gigantiskt och rullstolsanpassat. Vilket givetvis är briljant. Och utanför min dörr har jag en namnskylt. Jag förutsätter att någon snart kommer och tittar till mig så att jag ligger i min säng och sover. Jag undrar om de låser utifrån.

  Efter VM flyttar de äldre in. Men det kommer inte märkas någon större skillnad.

  Men nu till den stora chocken. Med på planet idag var Richard "Fotbollsarena" Henriksson! Bildbevis från München:

  Tråkigt nog fortsatte han mot Zagreb sedan.

  Alexander Lundholm, Ruhpolding

 • Sitter på Arlanda. Med brevlådan som handbagage. Och det är dags att ranka Sveriges största medaljchanser under VM.

  Vi får väl se om Expert-Linda och Bengt håller med. Men de får väl skriva egna blogginlägg annars.

  1. Helena Ekholm – distans

  Skyttet är oerhört viktigt i distans och Helena är en av de allra bästa skyttarna på touren. Och om hon är i någorlunda åkform ska detta vara hennes och Sveriges absolut största medaljchans. Regerande världsmästare är hon också – för ett år sedan var hon totalt överlägsen. Tyvärr räcker det nog med att någon av Neuner, Domracheva, Mäkäräinen, Berger, Zaitseva, Kuzmina eller Solemdal gör en ungefär lika bra skytteinsats som Helena för att guldet ska vara utom räckhåll för Sverige.

  2. Herrlaget i stafett

  OM Carl Johan Bergman kommer till stafetten så har Sverige ett väldigt bra lag som ska kunna utmana Frankrike, Tyskland, Norge och Ryssland. Utan Bergman i laget är en topp-6-placering ett mer rimligt mål.

  3. Helena Ekholm – masstart

  Masstart innebär fyra skjutningar och enorm press vid varje skytte eftersom åkarna kommer in samtidigt. Helenas träffsäkerhet och mästerskapsrutin borde vara en enorm fördel här. Frågetecken dock kring hur Helena ska orka hänga med på ett spurtvarv.

  4. Fredrik Lindström – jaktstart

  Lindström vunnit en tävling i år och är en duktig skidåkare när han är i form – och alltid en bra skytt. Men det gäller att Lindström har ett okej utgångsläge efter sprinten. Och minns att han inte är van vid den mentala påfrestning det är att skjuta för medalj i ett mästerskap.

  5. Mixedstafett 

  Premiärloppet kan innebära svensk medalj. Mixedstafett har varit en stark svensk gren i VM-sammanhang och på papperet ska laget kunna utmana. Men Anna Maria Nilsson på förstasträckan är det absolut svagaste kortet. Klarar hon sig med hedern i behåll så ska Ekholm, Ferry och Lindström kunna tampas om medaljer. Men räkna inte Sverige som favoriter, för Tyskland, Ryssland, Norge, Frankrike och kanske även Slovenien har bättre laguppställningar.

  Alexander Lundholm
  alexander.lundholm@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista