Foto: AP Photo/David J. Phillip
Friidrotts-VM

Nytt svenskt rekord av Flink

1:54 min

I sitt första kast i sitt första VM slog Sofi Flink till. Med sitt kast på 61,96 blev hon inte bara klar för söndagens final utan satte även nytt svenskt rekord.

Förhoppningarna fanns att 18-årige Sofi Flink skulle kasta runt 59 meter i damernas spjutkval och med det ta sig till final.

Men redan i första kastet fick hon på en superträff och drog i väg spjutet hela 61,96, vilket innebar nytt svenskt rekord. Kastet innebar också förbättrat personbästa med 56 centimeter.

– Overkligt, overkligt! Jag hade laddat för att titta på 59-metersstrecket, så det är klart att man är förvånad. Ska bli skönt att kunna luta sig tillbaka nu, säger Radiosportens expert Miro Zalar direkt efter kastet.

Flink själv var glad över att ta sig till final, men var trots detta inte helt nöjd med själva kastet.

– Kastet var en positiv överraskning för det kändes inte så bra som 61,96. Jag hoppas att krafterna som ligger och vilar kommer fram sen i finalen. Det var skönt att ta sig till final, en lättnad, säger hon till Radiosportens Jonas Enarson.

I söndagens final tror Flink att hon kan nå ännu längre.

– Det var inget perfekt kast, det känns som att jag höll tillbaka. Men jag är i bra form. I finalen ska jag gå in med samma inställning och vara fokuserad, säger hon.

Jacob Rosander
jacob.rosander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista