• Hejran Shamal är helsåld på fotboll.
  Svårt att platsa i föreningar som elitsatsar.

  Nyanlända, framförallt ungdomar, stängs ute från idrottsföreningar, enligt biståndsorganisationen Individuell människohjälp (IM). En av orsakerna är föreningars fokus på vinst och talanger.

 • Samtidigt som Hälsinglands idrott krisar så har bandyklubben Broberg/Söderhamn hittat ett sätt att locka till sig ungdomar och ledare.

 • Stockholm är det distrikt inom föreningsidrotten i Sverige som tappar minst sett till idrottsutövandet bland barn och ungdomar.

  Där har motionsföreningen Korpen sett en kraftig ökning på ungdomssidan de senaste tio åren.

 • Färre idrottsanläggningar och flera avhoppade, unga ledare.

  Den föreningsledda idrotten i Hälsingland kämpar och har tappat mest i utövande enligt Riksidrottsförbundets deltagarstatistik.

  – I grunden är det en befolkningskris, som gör att också idrotten minskar, säger Lars Ekengren, distriktsidrottschef Hälsinglands idrottsförbund.

 • Bänkade barn, ledarbrist och urbanisering.

  Under de senaste tio åren har utövandet inom föreningsledd svensk barn- och ungdomsidrott sjunkit lavinartat i samtliga län över hela Sverige.

  Riksidrottsförbundets egen statistik, sammanställd av Sveriges Radio, visar att antalet deltagartillfällen minskat med drygt sju miljoner sedan 2004.

 • Riksidrottsförbundets generalsekreterare Birgitta Ljung och idrottsforskaren Tomas Peterson debatterade i Sveriges Radios eftermiddagsprogram Studio Ett angående granskningen av barn- och ungdomsidrott som publicerades under måndagen.

 • Hårdare krav på idrottsrörelsen och mer politik i idrotten - det kräver Svensk Innebandy.

  Sveriges Radio har under onsdagen rapporterat om att föreningars jakt på vinst och satsningar på talanger bland barn leder till färre idrottande barn och unga. Nu kräver generalsekreteraren för Svensk Innebandy Göran Harnesk ett tydligare mål för idrottsrörelsen.

 • Idrottsforskare riktar skarp kritik mot idrottsrörelsen och Riksidrottsförbundet för missbruk och slöseri med skattepengar.

  Varje år går närmare sju miljarder skattekronor till barn- och ungdomsidrott.

  Pengar som enligt idrottsforskaren Tomas Peterson missbrukas eftersom den satsning som sker på barn både slår ut de som anses vara sämre och inte heller leder till vad som är målet - fler och bättre elitidrottare.

 • Den ivriga jakten på pokaler, matchvinster och medaljer inom barn- och ungdomsidrott är enligt Riksidrottsförbundet en av anledningarna till den dränering av barn och ungdomar som just nu sker inom idrottsrörelsen.

  Förbundets siffror visar att allt fler barn och unga som håller på med idrott i föreningsform slutar eller slås ut från sin idrott.

  Caj Norlén i Stockholm började spela fotboll när han var sju. När han var nio sattes han i b-laget, några år senare lämnade han föreningslivet helt och hållet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista