Regnigt på Strandvägen under Stockholm marathon. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio
Regnigt på Strandvägen under Stockholm marathon. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio

Stockholm Marathon: Prispengar bara till nordiska löpare

Från och med i år kommer bara nordiska vinnare kunna få prispengar. Ett beslut som väcker starka reaktioner i friidrottsvärlden.

Med start i sommar vill arrangörerna ge Stockholm Marathon en nordisk prägel. För att stimulera nordisk långlöpning beslöts att prispotten på sammanlagt 250 000 kronor ska tillfalla enbart löpare från de nordiska länderna. 

– Det kommer att ta livet av Stockholm Marathon, säger flerfaldige SM-vinnaren Rizak Dirshe till Sportexpressen.

– Skulle jag vara kenyan skulle jag inte åka till Stockholm, det är ju helt meningslöst, medger loppets presschef Lorenzo Nesi till Sportexpressen.

– Det är så nära rasism som man möjligen kan komma", skriver norske sportkrönikören Andreas Selliaas.

Anders Albertsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, välkomnar beslutet.

– Man har velat införa en nordisk landskamp och valt att lägga mycket av resurserna som man har lagt på prispengar på den biten i stället. Som ansvarig för svensk utveckling ser jag det som en lovvärd satsning för att svenska löpare ska kunna hävda sig internationellt.

Den senaste nordiska segern på herrsidan skedde 2001, då Anders Salkai från Spårvägens FK vann loppet.

Efter kritiken mot uteblivna prispengar för löpare som inte kommer från Norden har tävlingsledningen uppdaterat hemsidan med informationen att "skulle en löpare som ej ingår i landskampen placera sig bland de sex främsta kommer även han/hon premieras".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista