Segraren av Göteborgsvarvet 2015, Richard Mengich. Foto: Love Rosvall / TT
1 av 2
Segraren av Göteborgsvarvet 2015, Richard Mengich. Foto: Love Rosvall / TT
Vy över Göteborgsvarvet 2015. Foto: Jonas Dagson / TT
2 av 2
Vy över Göteborgsvarvet 2015. Foto: Jonas Dagson / TT

Kenyansk seger i Göteborgsvarvet

2:03 min

Fyra i debuten. Tvåa i fjol.

Nu fick Richard Mengich till slut vinna Göteborgsvarvet. Kenyanen vann överlägset, samtidigt som etiopiskan Worknesh Defaga gick mot andra raka segern i damklassen.

– Det var okej, men blåsigt, säger herrsegraren till Radiosporten.

Richard Mengich hade full koll på den tuffa halvmaratonbanan på Göteborgs gator och över de båda broarna som binder ihop staden över Göta älv.

Kenyanen gick upp i täten ungefär halvvägs, sedan eritreanen Hizkial Tewelde först försökt gå ifrån i samband med ett av spurtpriserna. Till skillnad mot i fjol, då Mengich inte orkade riktigt hela vägen och fick stryk med några sekunder, höll kroppen i dagens lopp.

På damsidan tog fjolårssegraren Worknesh Defaga tidigt kommandot. Etiopiskan, som är specialist på just halvmaror, nådde så när drömgränsen 68 minuter men fick till slut nöja sig med ett prydligt nytt banrekord: 1.08.13.

Bästa svenska insatserna stod Mikael Ekvall tolva, medan Therese Olin blev tia i damklassen.

21 097,5 meter är det som gäller i "Varvet", som är världens största halvmaraton och det näst största långloppet totalt efter New York maraton.

För de flesta är det folkfesten som lockar. Redan flera timmar före start började folk bänka sig i solen längs banan och runt Slottsskogsvallen där start och mål går.

Bland de lite mer kända löparna finns tidigare landslagsstjärnan Kennet Andersson.

Lyssna mer i klippen här intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista