Fredrik Kessiakoff. Foto: Alexander Lundholm/SR.
Fredrik Kessiakoff. Foto: Alexander Lundholm/SR.

Kessiakoff om breven från Astana: ”Man blir rädd”

7:01 min

Cyklisten Fredrik Kessiakoff har tappat lusten, slutar med cykel och riktar nu skarp kritik mot ett av världens främsta proffsstall, Astana-stallet.

– En stor anledning till att jag mådde så dåligt var att jag hade en press från laget. Jag fick brev hem från ledningen där det stod att jag misskött mig på tävlingar, inte gett allt och varit en dålig lagkramrat, säger Fredrik Kessiakoff till Radiosporten.

Efter en lång karriär på cykeln har Fredrik Kessiakoff valt att lägga av.

– Nu har det varit ett harvande de senaste åren, jag stod och slog huvudet i väggen och kom inte vidare.

Hur är det att stå och harva?

– Det är inte kul. Målet har varit att bli bättre och kanske bäst. Men när man är på en platå som är ganska långt ner och långt från målen så känner man att man inte får den energi som krävs för att orka hålla på.

– Jag kände bara att det blev en väldig soppa av allting. Det var dags att gå vidare, säger han i en lång intervju.

Fredrik Kessiakoff har ett VM-brons och deltog i två OS i Mountainbike. Som landsvägscyklist vann han en etapp i Spanien Runt och bar den rödprickiga bergatröjan under sju etapper i Tour de France. Men efter några tunga år lämnar han nu det dopningsbefläckade Astana-stallet och avslutar karriären.

Och i intervjun med Radisoporten riktar han hård kritik mot det kazakiska stallet. Han anser inte att Astana har hjälpt honom att hitta tillbaka till glädjen och framgångarna.

– Jag tycker att laget har hanterat det ganska dåligt, en stor anledning till att jag mådde så dåligt var att jag hade en press från laget. Jag försökte att anstränga mig men fick inte det gehöret. De trodde att jag låg på soffan och inte ville, eller att jag höll igen på tävlingar.

Hur menar du?

– Jag fick brev hem från ledningen där det stod att jag misskött mig på tävlingar, inte gett allt och varit en dålig lagkramrat. Det kom när jag själv tyckte att jag gjort bra insatser, så det var en konstig kommunikation. Det är ett kazakiskt lag med en annan mentalitet och väldigt hierarkiskt. Vi var anställda för att cykla och skulle hålla tyst. Det var svårt, en kulturkrock, och jag är känslig för sånt. Det har verkligen varit tufft.

Vad händer när du får ett sådant brev?

– Jag tog väldigt illa vid mig, att det var ett personligt påhopp. Inget av det som stod i brevet stämde överens med min verklighet. Det första brevet kom kort tid efter att jag haft en stor krasch, och varit tvungen att ställa in ett race där läkarna sa att jag inte fick köra.

– Så skickade de iväg mig på ett race ett par veckor senare. Mina sår var väldigt öppna men jag gjorde mitt bästa. Jag klev av sista dagen, när jag vaknade upp med feber. Så får jag brev hem där det står att jag inte gett allt och varit en dålig lagkamrat.

Han blev rädd av breven från Astana-stallet.

– Det är varningar, de kommer kunna dra in lön. Man blir rädd, det är inget som sporrar mig, det var bara negativt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista