1 av 2
Foto: AP Photo/ Michael Sohn/Scanpix
2 av 2
Foto: Jens L' Estrade / SCANPIX
sim-EM

Sjöström utklassade allt motstånd

1:40 min

Sarah Sjöström utklassade konkurrenterna och vann guld på 100 meter fritt, och Jennie Johansson tog silver på 100 meter bröstsim på EM i ungerska Debrecen.

Sarah Sjöström visade grym form på 100 meter frisim när hon utklassade konkurrenterna i EM-finalen. Hon vände som tvåa men sen var det full fart hela vägen hem och hon vann på 53,61. Tiden är Sjöströms fjärde snabbaste på distansen i karriären.

– Jag är jättenöjd med den tiden, att jag kunde göra den tiden med tanke på att jag gjorde 54,00 i lagkappen för två dagar sen. Så jag är glad att jag kunde sänka mig ytterligare nu, säger Sjöström.

Medaljen är Sjöströms tredje i det här Europamästerskapet. Hon har även guld på 50 meter fjäril och silver på lagkappen 4x100 meter frisim.

– Det är mer guld än jag vunnit på ett mästerskap förut. Det var min första mästerskapsmedalj både på 50 meter fjäril och 100 meter frisim, plus att det var guldmedaljer, så jag är jättenöjd över det.

100 meter frisim är, till skillnad från 50 fjäril, med på OS-programmet i London i sommar.

– Det är den grenen med mest konkurrens, och vi är säkert tolv tjejer som slåss om förstaplatsen där, säger Sjöström.

Jennie Johansson tog hem silvret på 100 meter bröstsim. Tiden, 1.07,85, är två tiondelar sämre än vad hon gjorde i semifinalen där hon var snabbast. Johansson gick ut väldigt hårt och hade inte krafter på slutet att hota guldmedaljören Sarah Pöwe, Tyskland, som var halvsekunden snabbare.

Stina Gardell gick till final på 200 m medley. Hon simmade på ett nytt svenskt rekord med 2.12,29, tre sekunder snabbare än i försöken. Gardell satte tidigare i tävlingen svenskt rekord på 400 m medley och visar SOK att hon vill med till London.

Simon Sjödin missade medalj på 200 meter medley vid sim-EM i Debrecen, Ungern. Svensken slutade femma i ett lopp som vanns av hemmafavoriten Laszlo Cseh. Sjödin simmade på 2.00,70, sämre än det svenska rekordet han satte i tisdagens semifinal.

Däremot försvann övriga två svenskar vid förmiddagens försök. Michelle Coleman blev diskvalificerad på 100 m rygg och Therese Svendsens 1.03,80 räckte inte till semifinal.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista