1 av 4
Miriam Walfridsson varvar sitt kartläsande i rally med att köra crosscart. Foto: Jens Prytz/SR.
2 av 4
Bild 1: Daniel och Tomas Andersson från Films MK och Skutskärs MS försvarade sitt SM guld i sidovagnsklassen i backsprinten. Foto: Jens Prytz/SR.
3 av 4
Miriam Walfridsson står redo på startlinjen i sin crosscart. Foto: Jens Prytz/SR.
4 av 4
Det var flera hundra åskådare som följde backtävlingarna i Himlabacken under SM veckan i Borås. Foto: Jens Prytz/SR.

Miriam Walfridsson: ”Det här är en sån frän sport”

8:14 min

Nu har sommarens SM-vecka dragit igång med full fart och på tisdagen var det en kryllande aktivitet runtom i årets värdstad Borås.

Tyngdlyftning, jetski, simning och en backtävling med olika motorfordon utgjorde en del av dagens meny på detta idrottens smörgåsbord som växer sig större och större för varje år.

I år slår SM-veckan som vanligt rekord, både i antal idrotter och antalet utövare som ligger runt 5000. Tävlingarna är det största idrottsevenemang som Borås någonsin arrangerat och 50 000 personer beräknas besöka staden under veckan, vilket är nästan är lika många som hälften av Borås totala befolkning. Sammanlagt har tio nya idrotter kommit till på SM-veckans program.

– I Halmstad var det 31 idrotter. Nu är det 41 så det växer hela tiden. Sen har jag sagt tidigare att det nog är ett stopp vid 30 idrotter eftersom vi inte kan ta emot mer. Men av någon lustig anledning lyckas vi med det, och med stadens hjälp, ta emot ännu fler idrotter, säger Per Bergljung som är projektledare på Riksidrottsförbundet.

Är det här taket eller kan det växa ytterligare?

– Jag är lite osäker. Tänker man på att 7000 deltagare ska få plats i en stad som Borås så är nästan gränsen nådd. Men jag hoppas verkligen inte att det blir så att SM veckan utvecklas till att vi bara ska befinna oss i storstäder till slut.

Finns det inte en risk för det då den växer för varje år?

– Man får titta på olika lösningar. Kanske ska man ha ett tak men så kan man göra så också att grannstäder får evenemanget ihop.

På tisdagen gjorde motorsporten entré under SM-veckan. En av nykomlingarna i  SM-tävlingarna var backsprinten för rallybilar, crosscart, motorcyklar och sidovagnsmotorcyklar.

En vanligtvis liten och undanskymd motorsport med få utövare som nu lockade storpublik till Himlabacken som kom för att se fordonen fräsa upp för den 700 meter långa backen.

Och i sidovagnsklassen var den regerande mästarduon Daniel och Tomas Andersson från Films- och Skutskärs MK en av favoriterna. Daniel är ekipagets förare som håller full gas medan Tomas kastar sig fram och tillbaks i sidovagnen i hög fart uppför backen och är så kallad burkslav.

– Man måste vara ett team och lita på varandra till 100 procent, förklarar Tomas Andersson.

– Jag är åkrädd när jag åker bil med andra men här är jag med och styr och vi jobbar ihop så då går det bra, ler Andersson.

Har ni skadat er någon gång?

– Ja då. Jag har åkt av och brutit ett nyckelben men det är inte så farligt. Det brukar inte hända så mycket som tur är, säger föraren Daniel Andersson.

En av backtävlingarnas profiler var Miriam Walfridsson från MK Ratten i Torsby. Förra säsongen gjorde hon och Ramona Karlsson en uppmärksammad satsning i rally-VM.

Men nu när Karlsson gått över till rallycross VM har Walfridsson fortsatt som rallykartläsare varvat med crosscart. Ett fordon där föraren sitter i en bur i något som ser ut som en terrängliknanade gocart på steroider.

Walfridsson stortrivdes under SM-tävlingarna.

– Det är jätteroligt. De har gjort ett kanonjobb med backen och det är mycket folk som står och hejar och applåderar så det är kul. Det är bra att det är så nära stan så att alla har möjlighet att komma ut och kika på det här för det är en så frän sport, säger Miriam Walfridsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista