1 av 5
2011-04-16 Djurgårdens Hermine Dahlerus. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
2 av 5
3 av 5
Hermine Dahlerus (VM 2009). Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.
4 av 5
2012-05-31 Hermine Dahlerus i Radiosportens studio. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
5 av 5
Hermine Dahlerus, här i Botkyrka (2009). Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX.
innebandy

Hermine Dahlerus slutar

32 min

Världens mest meriterade innebandyspelare har bestämt sig för att avsluta karriären.

Radiosporten kan avslöja att den 35-årige djurgårdsspelaren inte kommer att vara med när Elitserien drar igång igen i höst.

- Som det ser ut nu har jag gjort mitt. Det känns lite vemodigt. Innebandyn har ju varit mitt liv i 18 år, säger Dahlerus till Radiosporten.

Dahlerus är tidernas mest meriterade innebandyspelare. Både bland damer och herrar. På meritlistan finns nio SM-guld med Högdalen, Balrog och Djurgården mellan 1996 och 2011, samt fyra VM-guld mellan 1997 och 2009. Sammanlagt blev det 107 landskamper.

Det är svårt att jämföra allt jag vunnit. Men de senaste SM-gulden, med Djurgården och med Balrog, inför storpublik, känns lite extra, säger hon.

Så sent som i VM 2009 i Västerås utsågs Dahlerus till turneringens mest värdefulle spelare. Men nu är alltså karriären över.

- Jag tycker fortfarande att det är roligt, men det är jobbigt att motivera sig till de vanliga serielunksmatcherna. Bortaresor till Norrland sliter rätt hårt.

Innebandyn har utvecklats i raketfart under Dahlerus karriär.

Nu för tiden är Elitserien jämn och att vinna guld är en bedrift. När jag kom upp var jag bra en liten sparris med stora skor. Jag körde bara och kunde inte så mycket om innebandy. Jag har blivit en helt annan spelare genom åren, med ett helt annat lugn och självförtroende, säger Dahlerus.  

Hermine Dahlerus kommer inte släppa sin älskade idrott helt och hållet. Hon har precis tackat ja till att bli assisterande förbundskapten och team manager för det svenska U19-damlandslaget.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista