Foto: Marcus Ericsson / TT
Foto: Marcus Ericsson / TT

Kareby värdiga svenska mästare

Karbys Emma Kronberg: ”Som man har kämpat för det här”
2:38 min

Vissa svenska mästare är helt enkelt lite mer värdiga än andra. Kareby IS är en sådan.

Tack vare 3-1 mot AIK i damernas SM-final i bandy vann de samtliga (!) matcher under säsongen.

– Det är helt, helt magiskt och nästan ofattbart att få avsluta på det här sättet, jublar Karebys Emma Kronberg till Radiosporten.

Det började med att de vann alla matcher i allsvenskan syd, fortsatte med seger i alla tio matcher i elitserien och efter samma segerrad i slutspelet kröntes den fantastiska säsongen med en fin avslutning på Tele 2 Arena.

AIK - som gjorde sin åttonde raka SM-final och märkligt nog fortsätter sin svit med att vinna varannan - stod dock upp bra.

Efter två snabba Karebymål reducerade AIK:s Hanna Nygren till 1-2 strax före halvtidsvilan och gjorde saker lite mer spännande, men så klev Linnea Gunnarsson fram och sköt in 3-1 med ett distansskott - sitt andra mål för kvällen och ett mål som visade sig bli matchavgörande.

– Det är helt fanstastiskt. Så himla kul. Vi hade bestämt oss för det här redan förra året när vi förlorade finalen mot AIK. Sedan dess har vi jobbat för det, och nu är vi här. Det är så skönt, jublar Gunnarsson till Radiosporten efter att SM-titeln säkrats.

AIK gjorde vad de kunde, men det hjälpte inte att de tvingade fram flera hörnor eller att målvakten Linda Odén limmande en straff, de skapade sammantaget alldeles för få målchanser för att kunna komma i kapp.

– Som man har kämpat och längtat efter det här. Med den säsongen vi har haft, vi har vunnit alla matcher vi har spelat, så det är helt, helt magiskt och nästan ofattbart att få avsluta på det här sättet, säger Karebys Emma Kronberg.

Bandyförbundets experiment att ha avslag på matchen 20.10 en fredagskväll lockade 1 429 åskådare, vilket naturligtvis är i det minsta laget i en arena som tar 30 000. Å andra sidan var publiken högljudd och visade att Tele 2 är en utmärkt bandyarena.

Senast Kareby förlorade en seriematch i bandy var alltså i fjolårets SM-final.

Den sviten kommer leva minst ett halvår till.


Svenska mästare i bandy (d)
2015: Kareby (3-1 mot AIK)
2014: AIK (5-1 mot Kareby)
2013: Sandviken (4-2 mot AIK)
2012: AIK (5-4 eft förl mot Sandviken)
2011: Kareby (3-2 mot AIK)
2010: AIK (5-3 mot Nässjö)
2009: Nässjö (2-1 mot AIK)
2008: AIK (3-0 mot Nässjö)
2007: Sandviken (5-1 mot Västerstrand)
2006: AIK (4-2 mot Västerstrand)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".