Foto: TT.

Magnetvägar ska underlätta för självkörande bilar

I Göteborg pågår ett forskningsprojekt där Volvo har grävt ner magneter under vägen. Magneterna ska hjälpa de framtida självkörande bilarna att hålla sin position.

Försöken i Göteborg är ett led i det större projekt som kallas "Drive me" där bland annat Volvo och Trafikverket är inblandade.

Projektet ska vara i hamn 2017 och då ska 100 självstyrande bilar rulla på Göteborgs gator.

Att avgöra den självkörande bilens position är en svår nöt att knäcka när det gäller utvecklingen av autonoma fordon, men Volvo tror sig nu ha en lösning.  

När nyheten om forskningsprojektet kom sas det att bilarna skulle framföras med hjälp av kameror, GPS och olika sensorer som känner av omgivningen runt bilen. Men det behövs även magneter i vägen för att föra fram bilarna, GPS och kamerbaserad teknik har sina begräsningar under vissa förhållanden, uppger nu Volvo i ett pressmeddelande. Magneter i vägen påverkas inte av fysiska hinder eller olika väderförhållanden.

– Magneterna skapar en osynlig järnväg som bokstavligt talat bereder väg för positionering med en felmarginal på minde än en decimeter. Vi har provat tekniken i ett antal olika hastigheter och resultaten är hittills lovande, säger Jonas Ekmark på Volvo.

Magneterna i vägen har testats på en 100 meter lång testbana vid Volovs testanläggning i Hällered utanför Göteborg.

Runda magneter har placerats 200 mm under vägytan samtidigt som bilarna utrustades med magnetsensorer.

– Vårt mål är att bilen ska kunna hantera körningen helt på egen hand. Exakt och tillförlitlig positionering är en nödvändig förutsättning för en självkörande bil, säger Jonas Ekmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".