Kan musik hjälpa oss att bli mer hjärtliga i trafiken? Trafikljus i Östersund. Foto Johanna Vackdahl/Sveriges Radio

Arga bilister ska lugnas med musik

Kan en lugn låt påverka trafikanters ilska i trafikmiljön? Det tror en grupp studenter i Canada som nu utvecklar ett system som ska minska ilskan hos trafikanter. 

Utvecklingen i våra bilar är snabb och på flera håll runt om i världen arbetas det på nya hjälp- och varningssystem. Studenter i Canada på universitetet i Waterloo i Ontario jobbar på ett system som ska hjälpa aggressiva förare att lugna ner sig, enligt tidningen Bloomberg Businessweek på nätet.

Genom tre olika sensorer ska bilens dator upptäcka om föraren har en dålig dag. Sensorerna ska mäta förarens hjärtfrekvens, förarens ansiksuttryck och förarens grepp om ratten.

Om värdena på sensorerna överstiger ett inställt värde aktiveras en kamera som undersöker om föraren är arg eller irriterad. Kameran måste först tränas för att känna igen förarens olika ansiktsuttryck. När väl kameran gör bedöminingen att föraren är arg spelas en förvald låt upp genom förarens mobiltelefon.

Som förare kan man också välja på fler åtgärder vid ilska, till exempel att AC:n sätts på eller att rutorna vevas ner automatiskt.

Sonja Forward, vid trafikforskningsinstitutet VTI,  är psykolog och transportforskare och har bland annat studerat aggressiv körning. Hon ställer sig något skeptisk till idén om att använda musik som lindring av ilska.

– Min kommentar är att det kan vara bra men att favoritmusiken inte alltid lugnar, vi fann i en studie att det kan ha motsatt effekt, skriver Sonja Forward till Trafikredaktionens reporter. Forward efterlyser en förändring på ett mer grundläggande plan när det gäller aggressivitet i trafiken.

– Man skulle önska att föraren blev tillräckligt medveten om det egna beteendet samt att det fanns en stark norm emot att uppträda aggressivt i trafiken, fortsätter Sonja Forward. 

Studenterna i Canada vill nu ta patent på sin produkt och försöker få biltillverkare intresserade av att installera systemet i framtidens fordon.

Peter Johansson, peter.a.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".