Gustav Fridolin
Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: Miljöpartiet de gröna i Solna / CC BY 2.0
Finnblicken

Fridolin (MP): Mer resurser till lärarutbildningar i minoritetsspråk

Fridolin: Inga fler modersmålstimmar
3:34 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lovar att stärka lärarutbildningarna i minoritetsspråk, men vill inte ge besked om hur mycket pengar det handlar om. – Vi återkommer till det i tilläggsbudgeten.

Europarådets ministerkommitté har återigen granskat hur Sverige lever upp till den europeiska minoritetsspråksstadgan, och funnit en hel del brister, varav de flesta inom utbildningsområdet.

Bristen på behöriga lärare i minoritetsspråken (finska, meänkieli, jiddisch, romani chib och samiska) är ett av de största problemen, menar Europarådet. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är regeringen beredd att agera i frågan.

Europarådets kritik är välförtjänt och vi tar den på allvar. Vi vill stärka lärarutbildningen överlag och se till att det blir fler lärare även i minoritetsspråken.

Blir det bli mer öronmärkta medel för lärarutbildningarna i minoritetsspråk?

– Den rapport som kommer från Europarådet ger ett gott argument för varför det ska ske. Vi väntar på att få underlag från skolmyndigheterna för att kunna bestämma hur en sådan öronmärkning skulle kunna se ut.

Lärarutbildningar i finska, samiska och meänkieli startade i höstas, men fick bara ca en fjärdedel av de medel som regeringens egna experter hade föreslagit.

Hur mycket mer kan lärarutbildningarna få?

– De diskussionerna måste vi ta med finansdepartementet först, säger Gustav Fridolin.

Inga fler modersmålstimmar

Även modersmålsundervisningen i minoritetsspråk får en känga av Europarådet. Undervisningen är "otillräcklig, slumpmässig och dåligt organiserad".

Enligt Claudine Brohy, professor i lingvistik och medlem i Europarådets expertkommitté, är tre timmar modersmålsundervisning i veckan minimum för att kunna bli läs- och skrivkunnig i språket. I Sverige får man oftast en 25-60 minuters lektion i veckan.

Men utbildningsminister Gustav Fridolin är inte beredd att öka antalet modersmålstimmar.

– I dagsläget skulle det vara mer som ett slag i luften. Vår första prioritet är att försäkra kvalitén i den nuvarande modersmålsundervisningen, genom att se till att det finns behöriga lärare. Det vill vi underlätta även genom fjärrundervisningen.

Fjärrundervisning underlättas

Regeringen aviserade redan i höstas att skollagen kommer att ändras under 2015 så att fjärrundervisningen både underlättas, och regleras på ett tydligare sätt.

– Vi tror att det kan hjälpa minoritetsspråken.

”Vi har en lång resa framför oss”

Europarådet har riktat skarp kritik mot den svenska minoritetspolitiken åtta gånger. Formuleringarna i den nyaste rapporten är nästan exakt likadana som hösten 2011.

Utbildningsminister Gustav Fridolin tror att det blir även en nionde kritisk rapport.

– Vi har en ganska lång resa framför oss, och jag misstänker att vi får en del kritik även om tre år. Men vi måste ha kommit längre än så här. De nationella minoriteternas rättigheter fanns med i statsministerns regeringsförklaring av en anledning.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".