Sisu-nyheter på svenska 2012

Sisuradio publicerar varje vecka ett axplock bland Sisuradios nyheter från den gångna veckan i korthet. Sisuradio har ett särskilt fokus på minoritetsnyheter nationellt och globalt.
Du kan lyssna på Sisu-nyheter i poddradio:

 • Yles utlandskanal TV Finland kan komma att läggas ner helt och hållet. Kanalens framtid är tryggad enbart fram till slutet av 2014. Det uppger riksdagsledamoten Heikki Kantola, som är ordförande för Yles högsta beslutande organ, det parlamentariskt valda förvaltningsrådet. Redan nu i januari försvinner de direktsända programmen, som till exempel nyheter och sportevenemang ur utbudet.

 • sisunyheter på svenska v.49

  Många gymnasieskolor utan språkundervisning

  Cecilia Wikström (FP) vill fortsätta i EU-parlamentet

  Åländskt champagnefynd granskas av Finlands JK

  Finlandiapriset till Riikka Pelo

 • SISUNYHETER PÅ SVENSKA VECKA 48

  Köerna till den finskspråkig äldreomsorgen i Stockholm är fortsatt långa.

  Stockholms kommun är sedan fyra år tillbaka skyldiga att erbjuda finskspråkig äldreomsorg på för dem som önskar det, men inga nya platser har tillkommit. Anniki Hansén har väntat i flera år på att få komma till Finskt Äldrecentrum i Enskede.

  - Fyra, fem år har det gått, men nu får jag i alla fall vara i kön. Jag känner mig så otrygg när jag är här ensam om nätterna, säger Annikki Hansén.

 • Sisunyheter på svenska v.47

  Lärarutbildning börjar 2014

  Burlövs kommun lovar runt

  Mer minoritetsspråk i Public Service

  Sverigefinska grupper på Facebook

  Är julstjärnan ett hakkors?

 • Nyheter på svenska vecka 46

  Ett nytt sverigefinskt språkcenter är i planeringsfasen. Diskussionen kring bildandet av ett sverigefinskt språkcenter lyftes i veckan fram mellan olika sverigefinska förbund och minoritetsminister Erik Ullenhag. De sverigefinska förbunden önskade också att minoritetsminister Erik Ullenhag ska uppmana kommuner och landsting till att ställa sig mer inställsamt till att anställa finskspråkig personal.

 • Nyheter på svenska vecka 45

  Det faktum att Sverige vid millennieskiftet beslöt att erkänna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar som lagstadgade nationella minoriteter har inte ifrågasatts i någon större grad här i Sverige. Det kan emellerttid komma att ändras, när andra grupper i samhället också börjar ställa krav. Nyligen publicerade Dagens Nyheter en krönika av Dilsa Demirbag-Sten, där hon ifrågasätter varför de nationella minoriteterna skall ha en speciell status, medan andra med utlänsk bakgrund, som hon själv, inte har någon status alls.

 • I sin nyhetskrönika Skyddet av fem minoriteter väcker frågor (DN 3/11) ifrågasätter Dilsa Demirbag-Sten tillkomsten av de nationella minoritetsgrupperna och frågar sig varför just romer, samer, sverigefinnar, judar och tornedalingar har fått lagstadgade kollektiva rättigheter. Hon menar att det är problematiskt att dela in befolkningen i kollektiva grupper med olika rättigheter. Krönikan har upprört många på sociala medier.

 • Sisunyheter på svenska v.44

  Holland drar Ryssland inför rätta för gripandet av Greenpeace-aktivister

  Fler vill läsa finska i Sverige

  Nokia vände förlust till vinst

  Prix Europa till finsk punkdokumentär

 • Intresset för att studera finska på universitetsnivå i Sverige ökar. Enligt kartläggningen som minoritet.se gjort, har antalet sökanden mångdubblats i Uppsala i höst. Dharman Ödman pluggar finska vid Stockholms universitet och ska snart flytta till Helsingfors.

 • Nyheter på svenska vecka 43

  Sisuradios twitterkampanj #Vågafinska har fått stor respons, många har hört av sig och berättat sina historier. En av dem är Markus Mattila från Surahammar, som är andra generationens finländare här i Sverige. Hans föräldrar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Han pratade finska ända tills han började skolan. Då sköt svenskan undan finskan, som också blev familjens nya hemspråk. Det Markus Mattila sörjer, är att han tappat kontakten med sina finska kusiner. Det hade också varit en fördel att kunna finska i arbetslivet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista