Det råder brist på finskalärare i Sverige, men när kommer utbildningen igång? Foto: Lennart Sundwall

Lång väg till lärarutbildning i finska

Högskoleverket avgör om Stockholms universitet får starta en utbildning för finsklärare och kraven är väldigt höga. Dock inte omöjliga att uppfylla, menar utredare Karl Weigelt på Högskoleverket.

- Det krävs en regäl satsning med rätt mycket resurser för att kunna etablera en ämneslärarutbildning men än så länge verker inte kraven vara övermäktiga trots allt, säger Karl Weigelt.

Högskoleverket tittar framför allt på om det sökande universitetet har en lärarkår med tillräcklig vetenskaplig kompetens både i språkämnet och dess didaktik, dvs hur man lär ut ämnet.

"Vi förenar våra krafter"

Stockholms universitet har en strategi för att kunna uppfylla kraven.

- För att kunna uppfylla kraven på kompetens så förenar vi våra krafter på universitet. Vi språkinstitutioner planerar utbildningen i samarbete med bl a institutionen för språkdidaktik och Centrum för tvåspråkighetsforskning. På det sättet tror vi att vi kan övertyga Högskoleverket om att vi har den kompetens som krävs, säger Sari Pesonen, studierektor vid avdelningen för finska.

Stockholms universitet planerar att lämna in en ansökan om att få anordna finsklärarutbildning i oktober i år och väntas då få svar av Högskoleverket senast i juni 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".