Finnblicken

”Vain hetkeksi piti jäädä” bjuder på sju årtionden av sverigefinsk invandring

I sju avsnitt får vi följa med sju årtionden av finsk invandring. I serien Vain hetkeksi piti jäädä, rakt översatt till svenska ”Skulle bara stanna en stund”, får vi följa med finländare som flyttat till Sverige på 1950-talet och ända in på 2010-talet.

Finländare har genom historien flyttat till det västra grannlandet av många olika orsaker. Allt från arbete och äventyrslystnad till en öppnare atmosfär i väst och kärleken har lockat.

Ofta har beslutet att flytta tagits snabbt och tanken var inte att bli kvar - man skulle ju bara stanna för en stund.

I serien hör vi 22 personers berättelser och minnen från dagen de lämnade hemlandet och hur det nya livet i Sverige började te sig.

90-åriga Arvo Lattunen flyttade som ung man på 1950-talet. Med rädsla för att Finlands östra grannland, Sovjetunionen, skulle ha en inverkan på livet i Finland beslöt sig Arvo för att flytta till Sverige. Han hörde också om hur livet helt enkelt var lättare i Sverige. Arvo jobbade som urmakare och fick jobb genast trots att han inte talade språket. Arvo kan fortfarande idag minnas hur fantastiskt det var att man i Sverige kunde få sådana frukter och andra godsaker som i Finland var väldigt sällsynta.

Fortfarande idag, på 2010-talet, flyttar många. Konsta Lövgren flyttade till Sverige år 2012. Han ville börja studera företagsekonomi, och hörde gott om Stockholms universitet. Med toppbetyg i svenska från gymnasiet i Finland sökte han in på företagsekonomi och kom in. Konsta utesluter inte att han flyttar tillbaka till Finland om han får ett bra jobberbjudande där. Men med störst sannolikhet stannar han här, säger han.

Arvo Lattunen, Konsta Lövgren och många fler berättar hur det var att lämna sitt hemland Finland, även om de tänkte att det bara var för en stund.

”Vain hetkeksi piti jäädä” är en serie i sju delar av Sisuradios redaktör Virpi Inkeri (virpi.inkeri@sverigesradio.se)

Lyssna serien här på Sisuradios hemsida eller ladda ner: Sisuradion sarjat/Sisuradios serier

Poddversionerna finns även på SR Play. Sök: Sisuradion sarjat. Du kan också hitta "Vain hetkeksi piti jäädä" -serien på iTunes, Stitcher och Deezer.