Yohio och David Lindgren till final

6:08 min

Runt 3 000 samlades i arenan i Karlskrona för att bevittna den första av Melodifestivalens fyra deltävlingar. Ungefär 1 000 gånger så många satt bänkade i tv-soffan. David Lindgren och Yohio gick vidare direkt till final.

Programledarna Gina Dirawi och Danny Saucedo inledde kvällen med en egen tolkning av förra årets vinnarlåt - Loreens låt Euphoria.

Danny Saucedo som själv deltog i Melodifestivalen förra året och blev mäkta besviken när han förlorade till förmån för Loreen, var klädd i sin ”rymddräkt” från 2012. Och Gina Dirawi hade "Loreenskynke" på sig under akten.

Bland kvällens deltagare fanns ett par som varit med tidigare som David Lindgren och Cookies and Beans, väletablerade artister som aldrig ställt upp tidigare som Eric Gadd och Jay Jay Johansen och nykomlingar som Mary n’ Diaye.

Den sistnämnda framförde låten Gosa och frågan är om man inte hann tröttna på ordet gosa, som upprepades 104 gånger i låten, enligt de som räknat.

Det mest unika numret och looken hade kanske Yohio, 17-åringen från Sundsvall som lärt sig japanska på eget bevåg och är en superkändis i Japan.

Förhandsfavoriten Anna Järvinens låt Porslin, som hon berättade att hon sjöng för sin finska mormor gick inte vidare.

David Lindgren och Yohio gick vidare direkt till final. Yohio var på förhand publikfavorit, enligt en undersökning som Expressen gjort. Cookies and Beans och Eric Gadd tog sig till Andra chansen.