• #enavalla

  Lucas Gottzén är maskulinitetsforskare och har intervjuat unga manliga förövare om varför de slår och vad de själva tycker om att de gör det. Han berättar för Martina, Kodjo och Hanna att unga ofta har fler nära kontakter än vad äldre har, vilket ofta innebär att någon i omgivningen vet om att det förekommer våld. 

 • #enavalla

  Vilka frågor ska man ställa och räknas knuffar som våld? Ulla arbetar med att utbilda yrkesgrupper i hur man ska bemöta människor som har utsatts för våld i nära relationer. 

 • #enavalla

  Hur märker man om någon i ens närhet lever i en misshandelsrelation? Och vad kan man göra för att hjälpa? Zandra Kanakaris är ordförande för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund och initiativtagare till 1000möjligheter som riktar sig till unga. FörMartina, Kodjo och David berättar hon om situationen för unga i våldsamma relationer.

   

  Är du utsatt? Här har vi samlat länkar dit du kan vända dig.

 • Idag får Martina, Kodjo och Hanna besök av hjärnforskaren Martin Ingvars, som ska berätta om hur vi får ny kunskap att fastna i hjärnan. Och hur inlärning egentligen fungerar.  

 • De flesta av oss har nog hört talas om Pompeji, men nu är Allan Klynne här för att reda ut vad som egentligen hände. Och vad som ska hända med staden i framtiden.

 • Kodjos önskegäst rymddesignern Cecilia Hertz berättar om vad man måste tänka på när man inreder en rymdfarkost. Och hur vi kan använda teknik från rymden, för att lösa problem på jorden. Martina, Kodjo och David är tacksamma för bland annat den bärbara datorn, som togs fram just för användning i rymden. 

 • 1 av 2
  2 av 2

  Vad har amöbor med tunnelbanor att göra? Och vad kan en fågelflock säga om hur människor lämnar en fotbollsarena? Det ska matematikern David Sumpter förklara för oss när han idag gästar David, Kodjo och Nour.

 • 1 av 2
  2 av 2

  De var coolast i stan med sin hiphopgrupp "Two blacks and a white", men sen blev Guns N' Roses stora. Då dog karriären och Alexander skaffade dreads istället. Hanna dog av snyggchock och krävde att vi skulle få dela bilden till er lyssnare, håll tillgodo!

 • Hur vet dyngbaggarna var de ska ta vägen med sina bajsbollar? Vad har stjärnorna med det här att göra? Det berättar Marie Dacke som är expert på djurs syn och navigering för Martina, Kodjo och Hanna.

 • Hur ser det ut med dödsstraff över världen? Hur många avrättas? Finns det någon metod som man kan kalla mer human? De frågorna och mer därtill besvarade Elisabeth Löfgren från svenska Amnesty som gästade Martina, Kodjo och Hanna.

 • Erik Niva är en god Morgonpassetvän och superkunnig kring all things fotboll. På tisdagen berättade han vad som händer fotbollsspelare efter karriären och att det kan gå riktigt illa för den som under flera år har stått i strålkastarljuset. Vi fick också veta hur det ser ut i den lite mer jordnära svenska fotbollen, och några enskilda öden på köpet.

  Vad gör de gamla hjältarna i dag, och vad kommer hända med de som lyser starkast nu? Erik Niva svarar, spekulerar och delar med sig av kunskap.

 • Det är fyra år sedan sist, men nu är Maz Jobrani tillbaka hos Morgonpasset! Maz är ännu en av alla skitroliga amerikanska komiker som kommer och går hos oss (tänk Judah Friedlander, Aries Spears och så vidare).

  För Maz är Martina och Kodjo gamla vänner och Nour en ny bekantskap. Han klagar på vädret, imponeras av Nobelpriset och så vidare. Alla andra skrattar. Allt är som det ska med en amerikansk komiker.

 • Ahmed Berhan, tankesmeden från Stockholm, finfredagsbesöker Martina, Hanna och David. Det är inte bara Hanna som njuter oerhört av detta, vi andra trivs också i Ahmeds sällskap. Men inte lika mycket som Hanna. Bilsnacket fortsätter även med Ahmed. Givetvis har han ett par fina körkortshistorier att bidra med.

 • Den gode Niklas Ekstedt är dagens gäst, med flertalet sparris i högsta hugg. Efter det stora sparris-debaclet på Hötorget härförleden, se länk nedan, känns det rätt att ägna ett program åt att prata om sparris.

  Det är en grönsak som ingen gillar från start men som växer på många med tiden. Det finns massor av sorter och den är grymt god med hollandaise. Häng med i sparrisspecialen!

 • Med bara ett par veckor kvar till EU-valet så har vi sett till att toppa kunskapsnivån kring Europeiska unionen genom att bjuda in Björn Fägersten. Han forskar om EU på Utrikespolitiska institutet och ska i grund och botten förklara vad grejen är med EU. Varför ska vi rösta? Ibland behöver man faktiskt påminna sig om den saken!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista