Makthavarna

Ibland händer att en av Sveriges makthavare tittar förbi, och på Morgonpasset försöker vi att lära känna dem lite bättre. Hör hur länspolismästare Carin Göthblad jagar råttor i Vasaparken. Se när f.d justitieminister Thomas Bodström möter en björn, och lyssna på statsminister Fredrik Reinfeldt förklara varför han inte kallar sig feminist.

 • Istället för frågestund med regeringen i Riksdagen har vi frågestund med Jonas Sjöstedt i vår egna mysiga studio 11. Och vi måste först ta chansen och fråga: varför är Jonas inte kommunist? Vad tycker han om vargjakt och varför fikar han inte med Sverigedemokrater?

 • Vi snackar med Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet att han har hunnit med att bo både i New York och i Bryssel och nu på Östermalm, även om han inte glider runt där alltför ofta. Han glider mest omkring på jobbet.

 • OCH VÄNSTERPARTIETS LEDARE. Bara så vi är på det klara med det hela. Men det framkommer direkt att han vid sidan om en spirande partiledarkarriär har en lika spirande författarkarriär där han skriver deckare och han dödar gamla kollegor från EU-parlamentet som han inte gillade alltför mycket. Hm.

 • Vad tyckte Håkan att hänga med oss såhär på fredagsmorgonen? Det var tydligen en minst sagt intressant start på morgonen. Hanna blev bara lite förnärmad då Håkans pressekreterare försade sig...

 • Kodjo ställer tre fundamentala frågor till Håkan Juholt: Vem är hans favoritsuperhjälte? Vilken är hans favoritfilm? Vad spelar han för spel allra helst? Age of Empires såklart, politiker som han är! Stor cred till vår lyssnare Henrik för illustrationen!

 • På bilden från SVT:s senaste partiledardebatt saknas Socialdemokraternas Håkan Juholt - varför ville dom inte vara med? Och skulle inte en debatt bli så mycket bättre av att sitta uppe i TV-eken med en panda? Jo.

 • Våra lyssnare ställer Håkan mot väggen och vi börjar med fem snabba - och Håkan avslöjar sin intrikata mediestrategi. Han har några hemligheter att avslöja! Typ.

 • Vi frågar Juholt om det här med bidrag och sånt - är det något som Juholt verkligen behöver? Vad tycker han egentligen om det regelrätta raset i väljarstöd som hans parti har fått?

 • Kodjo tar i vanlig ordning en frukost som han ser som helt normal - knäckebröd med kaviar och ost. Håkan Juholt blir uppriktigt chockerad och en hetsig debatt utlöser sig i studion. Vad tycker ni? Är kaviar- och ostmacka ett vettigt frukostalternativ?

  Kaviar- och ostmacka - bu eller bä?

 • Det är lila idag! Kodjo har på sig lila, Jonas har på sig lila och... Juholts pressekreterare Sofia har också på sig lila idag. Ja. Vi ringde och koordinerade i morse. Såna är vi.

 • Håkan Julholt kommer in i studion redan innan åtta och det första han gör är att äta lite frukost och slå sig ner i soffan med en Elvis-tidning. Vi avslöjar också att han är över 1,90 och väger drygt 100 kg. Upp med BMI-räknaren nu, alla dietister! GI? Det är Håkans väg.

 • Margot Wallström har schemat fullspäckat. Från Kongo, via Sverige till bryssel. Men hon har hittat en lucka för att besöka Morgonpasset i P3  för att berätta om sitt arbete för kvinnors rättigheter åt FN:s räkning. Och det är inga lättsmälta berättelser vi får ta del av.

  Margot har, som Hanna, rötter i Värmland. Det får vi höra bland annat genom deras gemensamma tolkning av Värmlandsvisan...

  ...och midsommarfirandet som Margot hade tillsammans med hannas pappa.

 • ...och vandrar runt! Carl Bildt är den förste gästen som någonsin, sådär helt sonika, gått runt och hängt en stund bakom mixerbordet. Han tycker att det är lite stökigt hos oss, vilket givetvis får oss att undra hur det ser ut på hans kontor.

  Vi mjukar upp Carl innan de hårda frågorna kommer. En som han, som reser mycket måste ju ha koll på all världens kaffe. Vilket är bäst/sämst?

  Fichtelius, Höglund, Bergström. I princip hela det gamla gardet av politiska journalister i Sverige har någon gång haft en misslyckad intervju med Bildt. När vi frågar hur det kommer sig att han duckar frågor så...ja, duckar han frågan.

  Nyligen såg vi Carl Bildt sketcha i melodifestivalen. Hur var det och hur står sig den sevnska kulturexporten utomlands?

 • Vi har länge förökt få utrikesminister Carl Bildt till programmet. Men har det inte varit något viktigt möte i Sverige som gjorde honom oanträffbar, så var det en av hans många utomlandsresor. Men nu ska han äntligen komma hit! Tar han med sig sin omskrivna råttkavaj? Delar han med sig av information om Sveriges säkerhetspolitik? Och hur går det med twittrandet? Missa inte!

  Ställ en fråga till Carl! Skriv en kommentar, skicka ett sms under sändning eller ett mail till p3morgonpasset@sr.se.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista