• Man med hörlurar. Foto: Richard Drew/TT
  Morgonkollen
  Mathias kollar blir Morgonkollen.

  Roger Mårtensson från Linköping kör mycket bil och förvånas över hur ofta cykel- och gångtrafikanter är helt frånvarande då de lyssnar på musik eller annat i sina lurar. Vi pratar säkerhet för fotgängare och cyklister med Åke Stålspets, utredare cykelfrågor på Trafikverket.

 • Mathias kollar

  Det som tidigare var en lugn trädgård har blivit en mötesplats för människor som hämtar sin post. Det är Gunbritt Lundgren som hört av sig till Mathias Kollar och frågat vad hon ska göra. Värst är det på natten när morgontidningen landar i flertalet av de 24 postlådorna.

 • Mathias kollar

  Monica Nilsson kör bara ett par hundra mil om året med sin bil och hon undrar varför hon måste betala lika mycket skatt som en person som kör flera tusen mil per år. Ulf Båsjö på Skatteverket förklarar att det handlar om en fast skatt som man som privatperson har väldigt svårt att påverka.

 • Mathias kollar

  Anne Hagman från Valdemarsvik lockades att köpa datorer av en säljare på Valdemarsviks marknad. Väl hemma började familjen ångra sitt köp. Det är då de upptäcker att företaget inte går att nå. Niclas Ernebratt på Konsumentverket säger att den här typen av köp kan vara lite svåra att reda ut.

 • Östergötland

  Tre längre strömavbrott på ett halvår. Det är verkligheten för Håkan Fransson utanför Rimforsa. 
  - På min arbetsplats är det här riktigt illa. Jag jobbar på ett vårdboende där vi måste ha el för att kunna laga mat och tvätta, säger han. 
  Håkan Fransson är veckans radiospanare i Mathias Kollar och fick svar av Eons regionchef Björn Persson.

 • Mathias kollar

  Hur kan det komma sig att vissa vägskyltar är felstavade? Frågan kommer från veckans radiospanare Johan Rangsjö som uppmärksammat en skylt mot Östebymo. Platschef Bernt Karlsson på Svevia kontrollerade var bokstaven r tagit vägen och lovade beställa en ny skylt.

 • P4 Morgon

  Varför har Mjölby kommun satt ned foten vad gäller att låta kompisar åka med skolbussen? Så lyder frågan från veckans uppdragsgivare, Karin.

 • I tre år missade Pensionsmyndigheten att Rolf Jacobsson i Linghem återkommande anmält sin mammas nya hyra. Efter att återbetalningskravet på 18 000 kronor dök upp i somras ifrågasätter nu Rolf vilket ansvar han egentligen har. Varför kan man inte lita på att uppgifterna behandlas korrekt?

 • Radiospanaren Agne undrar varför landstinget lägger pengar på stora dubbeldäckare när det är så få passagerar som åker med.
  -"Vansinne att lägga pengar på detta", menade landstingets ordförande i trafiknämnden Göran Gunnarsson (c) som precis startat en utredning i syfte att spara pengar. Östgötatrafikens Stefan Wallin menar ändå att bussarna används så effektivt det går.

 • Enligt gammal tro ska kyrkans kor och dess försämling vara vänd mot öster. Men varför är då Vadstena klosterkyrka vänd mot väster?
  Frågan kommer från radiospanaren Bengt. Svaret visade sig handla om en tidig feminst som satte nunnor framför tradition.


 • Det var den första drive-inrestaurangen i Linköping, Tupp som efter lång och trogen tjänst skulle jämnas med marken. Men Robert Adolfsson såg chansen att rädda det speciella huset och transporterade det från Tornby till Tallboda. Radiospanare Eva ville veta mer om huset och dess historia.


 • Mathias Kollar

  Hur ren är luften vi andas i Norrköping?
  Veckans radiospanare Birgitta oroas över att bilister tvingas bromsa ned och starta om vid farthinder och andra trafikhinder. Pontus Edqvist på Norrköpings kommun läser av partikelmätaren och ser att luften är renare än tidigare. • Mathias Kollar

  Lindarna som utgör den klassiska stadsbilden intill Norrköpings tre promenader mår dåligt.
  Träden planterades i mitten av 1800talet och sedan dess har miljön kring dem förändrats kraftigt.
  Veckans radiospanare Annelie Gustavsson väckte frågan genom att fundera över vad metallbrickorna på trädens stammar har för funktion.