Radiobrus

Syskonen Maria och Mats Brusman levererar pinfärsk radiospaning varje tisdag efer 10.

 • Radiobrus med Maria Brusman handlar i dag om allmänbildning. Vad är allmänbildning? Är det samma sak i dag som för 5 eller 10 eller 100 år sedan? Vem bestämmer vad som är allmänbildning? Har allmänbildning blivit inne?

  Vad tycker du?

 • Radiobrus med Maria Brusman handlar i dag om allmänbildning. Vad är allmänbildning? Är det samma sak i dag som för 5 eller 10 eller 100 år sedan? Vem bestämmer vad som är allmänbildning? Har allmänbildning blivit inne?

  Vad tycker du?

 • "Nu är det riktig idétorka här, så då tar man till reserverna. Via en specifik idétorkemetod  har jag landat i funderingar kring 'knuffsamhället'.

  Mycket resurser läggs på att pusha människor framåt, att liksom få dem i rullning. Som förälder har man det där aktuellt; barnen ska ju på något sätt knuffas ur boet, lära sig att stå på egna ben, klara sig själva etc etc. Men det här finns ju på flera plan – i knuffsamhället har vi uppfunnit en särskild funktion för knuffandet som kallas 'Coach'.

  Men är det bara bra med allt knuffande? Utgångspunkten är att alla ska kunna och alla ska vara med, men finns det risker att vi knuffar iväg folk på fel spår eller till och med knuffar omkull dem? Borde vi ibland bromsa mer än knuffa?"

  /Mats Brusman

 • Mats Brusman, storebror, och Maria Brusman, lillasyster, i studion för att fånga upp fenomen i tiden och vrida och vända på dem från olika håll. Idag väckte Maria funderingar kring vanor. Vad är en vana? Och hur blir det en vana?

 • 30 april

  Mats har tänkt på uttrycket IRL - In Real Life. Vad betyder det egentligen och hur länge är det meningsfullt att skilja ut det vi gör på nätet och i våra datorer från det vi gör mer fysiskt?
  Det kanske är dags att ge IRL nya innebörder?

 • VARNING! Det varnas för både det ena och det andra. Men vad ska man varna för? Det pratar Maria och Mats Brusman om i Radiobrus.

 • Idag är ämnet doft och lukt, Mats Brusman har klurat på ämnet. Kan det inte vara lite problematiskt att man inte alls vet hur man själv luktar, eller om det luktar gott och hemtrevligt hemma?

  Med våren kommer också mycket dofter, och inte alla luktar gott, men visst väcker dofterna mycket känslor!

 • Tisdag 5 mars med Hedvig Solvik och Lisa Tilling

  Ostbågens dag, vilken grej! Lisa låter Hedvig och Peter Bengtsson smaka "blint" för att tala om vilken båge som är original och vi pratar med en produktutvecklare om hur dom tänker när det är dags att lansera en ny smak.


  Mats Brusman pratar om minnet


  Inger Hansson ifrån Söderköping är vinnare av Stora Talarpriset och kommer till oss och pratar om vad som är ett bra tal och vad vi ska tala om.

  Vad äter du helst i TV-soffan?

 • Idag när Maria och Mats kom till studion så var samtalsämnet tapeter! Tapeter verkar vara något vi verkligen ska ta på allvar, men vilken tapet ska man välja, och står du för din tapet?

 • Tisdag 11 december

  Maria skickade oss i veckan ett handskrivet brev, ja, det kom på mailen inscannat men ändå handskrivet. Så spaningen idag handlar just om det handskrivna, hur det har varit, hur mycket vi skriver och tar emot handskrivna brev, brevvänner och kramp i handen när vi skriver för mycket med pennan i handen. Och får man lära sig skrivstil och välskrivning i skolan idag?

 • Radiobrus

  Det är Marias tur att bjuda på en fundering och idag handlar det om att sporten smyger sig in lite överallt t ex i språket där vi mer och mer använder oss att sporttermer. Mer och mer översätter vi också sportens dramatik till vardagslivet, från att tidigare ha sagt: visst, vi är konkurrenter när vi tävlar men privat är vi vänner till att nu trissa uppstämningen utanför tävlandet.

 • Radiobrus

  Julen närmar sig med stormsteg, för somliga för det med sig en härlig känsla med pyssel och gemenskap, för andra betyder julen stress och måsten. För att hjälpa dig på traven avslöjar Mats Brusman årets julkapp i P4 Förmiddag. Och det visade sig att det är telefonluren, LP-skivan och minidiaprojektor.

  Hur vill du ha din jul? Köper du julklappar till hela släkten och skickar julkort till gamla barndomsvänner? Eller har ni bestämt er för en julklappslottning och att catera lite julmat för att hålla stressen nere. Berätta för oss hur du planerar, skriv till radio@sverigesradio.se eller ring 011 495 61 90 efter klockan halv elva.

  Blir du stressad av julen?

 • I dag handlar Radiobrus om rädsla. Nu är det snart Halloween och det gäller att skrämma varandra så mycket som möjligt.  Varför håller vi på med det? Varför vill vi när det är som ruggigast och mörkast bli skrämda och fokusera på spöken, häxor och annat ruskigt? Eller är det just därför?
  Tyck gärna till här på hemsidan.

  Är det okej att skrämmas?

 • Radiobrus
  16 min

  I dag har Maria bestämt att det ska handla tiden. Hur uppfattar vid tiden och vad händer med vår tidsuppfattning när papperskalendern försvinner och vi har alla uppgifter i telefonen istället?

 • Mats och Maria Brusman filosoferar kring ordet "gemenskap". På senare tid har Maria sett den dyka upp på allt från Facebook till invigningen av nya förbifarten vid Katrineholm.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista