Nedslaget

TORSDAGAR: Vi skickar ut vår reporter ut i länet för ett nedslag. Det kan handla om allt mellan himmel och jord.

 • Radar

  I dagens Stafetten möter du 25-åriga Malin Ulfborg Sjöö. Hon bor på Öster i Växjö och arbetar som spansklärare på Katedralskolan.

 • 1 av 2
  2 av 2
  Radar

  Har du varit i Växjö har du säkert sett den prunkande kolonibacken vid Östrabo. Området har använts av sina medlemmar sedan sjuttiotalet, och är ett av flera koloniområden i länet.

 • Radar

  Vi har tidigare berättat om ett glasrike i kris, om glasarbetare som får gå en efter en och om hyttor som släcks ned. Men i Bergdala frodas industrin - tack vare en kinesisk affärsman.

 • Nedslaget

  Radar gjorde ett nedslag på Katedralskolan i Växjö där sovsalar städades, dekorationer sattes upp och hörn inreddes, allt för att ta emot de drygt 80 personer som väntas komma till ett fullsatt konvent Felix Felices, helt i Harry Potters ära.

 • 1 av 4
  2 av 4
  3 av 4
  4 av 4
  Radar

  I nedslaget denna vecka besökte vi Jan Henningsson, föreståndare på Hovshaga krematorium. I Växjö blir ungefär två tredjedelar kremerade efter sin död och sett på hela landet går siffran upp till 80 procent.

 • 1 av 2
  2 av 2
  RADAR

  Räddningstjänsten arbetar med allt från trafikolyckor och båtolyckor till bränder av olika slag, och för att hålla sig på tårna och uppdaterade så krävs det att man övar regelbundet.

 • 1 av 4
  2 av 4
  3 av 4
  4 av 4
  Radar

  Fredrik Bergman, grundare av Macken ville visa Radar sitt Araby. Klara Börjeson möter upp honom på samlingspunkten Tallgården intill det nybyddga höghuset.

 • Sverige/Kronoberg

  I förra veckan gick Naturskyddsföreningen ut och berättade att Havsörnen nu är räddad. Efter fyrtio år med Projekt Havsörn har man nu kunnat få upp antalet individer till en nivå som säkerställer dess existens.

 • Radar

  Uppskattningsvis 400 000 barn i Sverige växer upp med missbrukande föräldrar. Det betyder 2-3 barn i varje klass, men väldigt få av de här barnen fångas upp och får proffesionell hjälp, enligt Folkhälsoinstitutet.

 • 7 december 2011

  P4 Kronobergs reporter Tomas Lindberg har gjort en vandring från ättestupan till fattighuset över ålderdomshemmet till pensionsboende och dagens debatt med Carema och privatiseringen av äldreomsorgen i centrum. Han har grävt i radioarkivet och han fann ett historiskt radioprogram från 1949 som vände opinionen och förändrade samhällsdebatten och inställningen till de äldre.

 • 30 november 2011

  I våras var 10 asylsökande syrianska flyktingbarn i Uppvidinge kommun apatiska. En del fick sondmatas. Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, slog då larm till socialstyrelsen då man ansåg att kommunen inte gjorde tillräckligt för att hjälpa barnen. Idag tror man i kommunen att de flesta barnen har utvisats från Sverige.

  Fallen i Uppvidinge väcker också liv i debatten om de apatiska flyktingbarnen.
  Vad är apati och varför utvecklar just flyktingbarn i asylprocesser det här tillståndet? Kritikerna ifrågasätter till och med om det är ett riktigt tillstånd eller om det handlar om manipulation.

 • 16 november

  Svenska kyrkans ekonomiär i kris. Antalet konfrimander blir allt färre, antalet besökare på söndags gudstjänsterna har halverats dom senaste 20 åren och sedan millennieskiftet har en halv miljon människor lämnat Svenska kyrkan. Det sätter djupa spår i kyrkans ekonomi även här i Växjö stift.

  Den tidigare domprosten i Skara H B Hammar tycker att man borde göra sig av med kyrkor för att rädda ekonomin "spräng dem" är hans tips.

  Även här i Växjö stift och vårt län får församlingarna hitta egna lösningar för att få ekonomin att gå ihop, samtidigt som det på sina håll också kämpas hårt för att kyrkor ska bevaras och renoveras. Men är det en bra idé när kyrkans ekonomi blöder?
  Följ med till kyrkan i Berg där man inte vill ge upp sin mögelskadade kyrka.

 • 9 november 2011

  Under onsdagen handlade det om jämställdheten i våra 8 kommuner här i länet. Vi tänkte följa upp detta efter vår diskussion förra veckan om bilfördelningen i Ljungby kommun. Där reagerade hemtjänsten starkt på beskedet att tekniska kontoret nu ska få nio stycken stadsjeepar av märke Nissan Quasqai som köps in för lite mer än 2,2 miljoner kronor. Detta i jämförelse med hemtjänstens personal i Ljungby som kör med mini och småbilar av märke Toyota.

  Vi i Radarredaktionen ville ta reda på om det finns ansvariga som har hand om jämställdheten i kommunerna i länet och och om de har kommunens bilar som jämställdhetsfråga. Vår rundringning visar att det ser väldigt olika ut i länet. Vissa prioriterar jämställdhet mer än andra.

 • 2 november 2011

  Efter att Växjö Lakers damlag Lakers Ladies i våras för andra gången stoppades för att kvala till riksserien, damernas elitserie, så fick tjejerna i laget nog.
  16 tjejer och många med dem var oerhört besvikna och förtvivlade, inte minst tränaren Pär Engstrand som under många år lagt ned sin själv i damlaget.
  Lakers Ladies splittrades och blev ett minne blott på ganska kort tid.
  I Radar tog vi reda på vad det blev av alla spelar som en gång utgjorde Lakers Ladies.

 • 26 oktober 2011

  I Radar tittar vi närmare på resegarantierna när du ska ut och åka tåg, buss eller flyga här i Kronoberg. Vad gäller om resan blir försenad och vilka ersättningar får du av ditt resebolag egentligen? I Radar har vi kollat upp hur det är med tre olika reseföretag och deras resegarantier. Och vi kan redan nu säga att det skiljer sig ganska mycket mellan de olika företagen då de har olika syn på det här.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista