• Repris 27 december 2011

  I alla tider har människor försvunnit, ibland vet man varför, men andra gånger var och förblir försvinnandet en gåta. Men även de som försvunnit har lämnat spår i våra arkiv.

  En person som fortfarande är en gåta kallades Peter Brown när han levde i Sydafrika. Han var svensk men hittills har han gäckat alla de som sökt hans rätta identiet i arkiven.

  Han är den ende svensk som fått det engelska Victoria-korset, den högsta tapperhetsmedaljen en soldat på den engelska sidan kan få för sina insatser i krig.

 • Säsongens sista program 21 november

  Det fanns människor som förr flyttade så gott som varje år. Pigor, drängar, statare och smeder var några av dessa grupper.

  Systemet för att hålla ordning på de som rörde sig mycket var finurligt och noggrant uttänkt. Och det gällde att ha med sig rätt dokument när man flyttade för att få nytt jobb och ny bostad.

 • 14 november

  Hur visste man att en person var den han eller hon utgav sig för att vara, innan det fanns ID–handlingar?

  Det var först när en person hamnade utanför sin hemvanda miljö som det uppstod ett behov av att bevisa vem man var. 

  En av de som uttnyttjade de möjligheter det här gav var Anna Maria Åhrman, som i slutet av 1700- talet utgav sig för att vara en man och som till och med gifte sig med en annan kvinna utan att avslöja sin identitet.

  Sist i programmet även en nyhet som glädjer släktforskare och andra som nyttjar arkiven.

 • 7 november

  Alldeles i början av 1700-talet kom en ung italiensk adelsman, Giovanni Battista Pinello, till Sverige och anslöt sig till den svenska stormaktsarmén.

  Unga män av fin familj vid den här tiden kunde fara runt i världen, ungefär som vår tids affärsmän, som far från land till land och arbetar några år i olika världsdelar. Pinello gjorde militär karriär i Sverige och slutade sina dagar som en högt rankad man.

 • 31 oktober

  I långa tider har människor utefter våra kuster drygat ut sin försörjning med att skeppa varor över havet, trots förbud i form av stränga tullbestämmelser. När fisket och jordbruket gav allt för dåligt utfall var det många som tog chansen att smuggla, både för egen del och i mer organiserad form.

  Smuggling var i början av 1800- talet så vanligt på västkusten att det nästan inte betraktades som brott av vanliga människor. En av smugglarna var Johanna Hård från Göteborgs skärgård. Hon kallades både smugglardrottning och kvinnlig kapare, och det har vävs många romantiska berättelser om henne.

 • 24 oktober

  I alla tider har människor försvunnit, ibland vet man varför, men andra gånger var och förblir försvinnandet en gåta. Men även de som försvunnit har lämnat spår i våra arkiv.

  En person som fortfarande är en gåta kallades Peter Brown när han levde i Sydafrika. Han var svensk men hittills har han gäckat alla de som sökt hans rätta identiet i arkiven.

  Han är den ende svensk som fått det engelska Victoria-korset, den högsta tapperhetsmedaljen en soldat på den engelska sidan kan få för sina insatser i krig.

 • 17 oktober 2011 och repris 21 februari 2012


   
  Vägarna som gick fram i det gamla svenska landskapet sköttes av landets bönder. Varje bonde fick ta hand om en bit väg, och om arbetet inte sköttes till belåtenhet fick han böta.

  Men vägunderhållet, sommar och vinter, kunde bli en ganska tung börda, och det var vanligt att tvister omkring vägarnas skötsel hamnade hamnade i domstol.
   

 • 10 oktober

  Runt förra sekelskiftet myntades begreppet Amerikaänkor. Det var de kvinnor som blev lämnade i Sverige av män som rymde från sina familjer för att aldrig komma tillbaka.

  I Amerika fanns inte alls samma kontroll över den enskilda människan. Där kunde människor hålla sig gömda.

  Så var det med Anders Andersson från Ölmevalla socken i Halland som lämnade fru och barn för att dra runt i Amerika med sin nya kvinna. Hans familj i Sverige hörde aldrig av honom mer, men på krångliga vägar kom ändå en del av hans historia fram i ljuset 100 år efter hans emigration.

 • 3 oktober 2011 och repris 7 februari 2012

  Gustaf Westerlund som föddes 1801 startade sitt liv som så kallad oäkta son till en fattig ensamstående kvinna. Han slutade sitt liv som en aktad kyrkoherde.

  Det finns i vår historia exempel på människor som precis som Gustaf Westerlund gjort klassresor uppåt. Men det var långt fler som tappade sin sociala position och blev en del av den nya stora gruppen av extremt fattiga människor.

 • 26 september 2011 och repris 14 februari 2012

  För den som reste längs de svenska landsvägarna på 16- 17- och 1800- talen var gästgiverierna självklara institutioner. Där kunde man sova över natten, få en bit mat och framförallt få utvilade hästar.

  Men gästgiverisystemet var komplicerat och det tog mycket möda, tvång och rättsliga processer för att få det att fungera.

 • säsongspremiär 19 september

  När vi tänker på våra förfäder så är det lätt att tro att de på sin höjd passerade sockengränsen då och då, men genom alla tider har det funnits en grupp människor som varit mer rörliga än andra och som tagit sig ut i världen.

  En av dem var mjölnarsonen Kalle Qvarnström från Värmland som for till Baku, i nuvarande Azerbadjan vid Kaspiska havet, för att delta i den stora oljerushen vid 1800- talets slut. Men i Baku fanns inte bara olja utan också svåra sjukdomar och våldsamheter. När till sist revolutionen bröt ut 1917 fick de svenskar som var där fly hals över huvud. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista