• Sommarens sista arkivpärla tar oss med till Malung och handlar om den för bygden där så klassiska skinn-näringen.
  Första gången Radiotjänst kom till Malung var sommaren 1937 då journalisten och författaren Gustaf Näsström gjorde sin stora "dalaresa" med radions inspelningsbil. Inte minst fascinerades han av skinnarnas eget språk, skinnarmålet.
  Vi hör också Sven Jerring (som faktiskt föddes i Malung 1895) när han gjorde radio i Malung 1944.

 • I veckans radiominne fick vi möta Herman Olsson och hans vänner i Borlänge. Herman Olsson var en färgstark gammal förman vid Domnarvets järnverk. Han var född 1891 och intervjuades av Sveriges Radio hemma i Borlänge år 1962. Herman och hans vänner hade mycket att berätta för reportern Sven Jerstedt.

 • I veckans radiominne förflyttades vi till vintern 1939 och till Grangärde. Under några veckor varje vinter på den tiden, invaderades Grangärde av personal och flygplan från Flygvapnet som hade vinterflygutbildning på och ovan Bysjöns is.
  Mats Carlsson-Lénart är det som har grävt i radioarkivet.

 • I Floda bodde och levde, i nästan hela sitt liv, riksspelmannen Olof Tillman. Han var en av Dalarnas mest kända spelmän i många decennier. Sommaren 1959 kom Sveriges Radios Matts Arnberg och hälsade på i Tillmans fäbod i Dala-Floda. Mats Carlsson-Lénart har letat fram mötet ur radioarkivet.

 • År 1950 började frågan om kvinnliga präster och pastorer bli aktuell i Sverige. Och sannolikt hade Särna Sveriges första kvinnliga missionspastor, det var Ingrid Pettersson som 1947 blev föreståndare för Särna missionsförsamling. Tre år senare intervjuades Ingrid Pettersson av Radiotjänsts AnnaLisa Söderblom

 • Även i sommar ska vi blicka bakåt här i P4 Dalarna, en ny serie med minnen hämtade ur Sveriges Radios mycket stora arkiv. Och vi börjar den här veckan med ett besök i Falu gruva år 1935, ett av de äldre programmen från Dalarna som finns sparade. Och det var Sven Jerring, Sveriges förste store "radiostjärna" som för 77 år sen var lyssnarnas guide i Sveriges mest berömda gruva….

 • Dagens kulla i Radioarkivet heter Adina Karlsson och var född 1915. I större delen av sitt liv bodde hon i trakten av Grängesberg men när radioreportern Birgitta Tunelli intervjuade henne år 1977 var det i hennes sommarställe vid sjön Hörkens strand.

 • Spegel-Anna hette en legendarisk leksandsberätterska som tog emot besökare på Holens gammelgård i Tällberg. 1937 intervjuades hon av radiotjänst när hon skulle till Rättvik och träffa kungafamiljen...

 • I den fjärde delen i serien Dalkullor i Radioarkivet ska du få höra om en kulla från samma trakter som Dan Andersson, det vill säga Skattlösberg i Grangärdes finnbygder. Hon hette Elin Lind och var en av 1900-talets främsta sångare och bevarare av gamla folkvisor från sin del av Dalarna. Det hela spelades in 1955, tre år innan Elin Linds död.
  Det är Mats Carlsson-Lénart som gör denna serie med material ur Sveriges Radios arkiv.

 • Veckans kulla i radioarkivet lämnade Dalarna redan 1867, alltså för 144 år sen i år. Kristina Bengtsson var en av de ungefär tusen rättvikare som lämnade sin hemsocken på 1860- 70- och 80-talen för att finna ett bättre liv i norra Amerika. 1938 hade Kristina hunnit bli 81 år gammal och Sven Jerring från den svenska radion hälsade på henne hemma i Isanti County, norr om Minneapolis i Minnesota.
  Hör mer i ljudklippet

 • Dags för en ny serie ur Radioarkivet! I år har vi fokus på kvinnoröster från Dalarna som sparats för eftervärlden av Sveriges Radio. Kullor i Radioarkivet är seriens namn och först ut är Karin Edvards från Transtrand som på 1900-talet var känd i folkmusikkretsar för sin talang för att kula.

  Mats Carlsson-Lénart har letat fram materialet.

 • Dalapärlor ur arkivet

  Hilda Rehnström var den kanske främsta turistvärdinnan i Dalarna under 1900-talets första hälft. På sitt Persborg i Sjurberg utanför Rättvik tog hon emot inte minst utländska turister.

 • Dalapärlor ur arkivet

  I ett program gjort 1967 strövade Lars Ramsten runt i Dalarna och träffade kullor och masar i olika miljöer. ”Vid Dala två älvar vida”.

 • Dalapärlor ur arkivet

  I januari 1944 var det 25 år sen som Carl Larsson dog. Det uppmärksammade Radiotjänst genom att på Lilla Hyttnäs samla släktingar, grannar och vänner till konstnärsparet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista