Grannlagat - maten nära dig

Vi reser runt och hälsar på lokala matproducenter runt om i Dalarna

Hos Centralen hittar du våren och vinterns reportage i serien Grannlagat.

 • Familjen Gustafsson - Gunnel, Jonas och Petter - föder upp får och lamm till Gladgårdens köttproduktion utanför Dala-Järna. Konsumentintresset för lammkött ökar, fast det gör också utländsk konkurrens. I möjligaste mån försöker man upprätthålla en åretrunt-produktion av kött men det mesta går från vår till midsommar.

  Görgen Tidén lagar till både lammstek och bringa/revben, i lågtemperatur i ugnen.

  Eva Eberstål hittar lämpliga drycker.

 • Karin Dobbert är bagare i fjärde generationen, från Tyskland. Tillsammans med maken Owe, med en mekanisk yrkesbekgrund, hittade de sitt liv norr om Orsa. I Rosentorp som ligger långt in i skogarna efter en lång grusväg som sträcker mot vildmarkens oändlighet. Byn Rosentorp som en gång skänktes till finnar som efter bästa förmåga försökte att skapa sig ett drägligt liv i den karga omgivningen.

  Paret Dobbert hittade stället för 17 år sedan och har sedan dess funnit livskvalité och förverkligade drömmar. Varannan dag bakar Karin matbröd och kaffebröd som Owe kör ut till affärer. Rosentorp ligger isolerat och transporterna går så nära det går till Orsa med omnejd  För att överleva så har paret även en camping och på vintern kan man åka draghund i släde ut över vidderna, eller gå på snöskovandringar. 
  Paret trivs så bra att längtan till Tyskland har falnat och släkten kommer istället till Rosentorp och hälsar på.

  Kaffe och matbröd inspirerar ett annat par, Eva och Ingemar Eberstål, att använda brödet till sommarens höjdare; Ingemars lokalinspirerade Bruscetta. Och Eva funderar på drycker till både det söta kaffebrödet, en sockerkaka och surdegsbrödet

 • Kerstin och Gunnar Sahlin var mjölkbönder och stod inför en nödvändig utbyggnad och rationalisering av det traditionella lantbruket när båda beslutade sig för att satsa på något helt nytt och oprövat. Exotiska strutsar blev ett nytt inslag på åkrarna utanför Borlänge.

 • Nu finns den här Dalarnas nya matbibel Smaklandet Dalarna.
  Holger Petersson från lantbruksenheten på Länstyrelsen har varit spindeln i nätet bakom den nya tidskriften och han gästade oss för att berätta mer.
  Hör Holger berätta i ljudklippet.

 • Susanne och Tomas Nilsson tröttnade på att öppna den egna frysen för besökare och öppnade istället en köttbod. I fem år har nu verksamheten utökats till både finstyckning och annan  produktutveckling.

  Ingemar Eberstål hyllar den enkla smaken och tillagningen. Högrev och det som kallas framdelskött har blivit trend på sommarens grillar och med rätt hantering väntar smakrika upplevelser. Ingemar lagar därför högrev med pepparrots-creme fraiche, en grönsaks- och potatissalsa, bönor, färsk salladslök och grov fransk senap.

  Jan Petersén reser runt i världen och skriver om drycker. Han rekomenderar Cabernet Sauvignondruvan  som finns både med och utan alkohol.

 • Grannlagat hälsar på hos Kenneth & Renée Neuhaus på Källbacksgården där kycklingar och kalkoner föds upp och blir riktigt stora innan dom är klara för försäljning. Lite unikt är att fåglarna lever ute i det fria med tillgång till gräs och en naturlig miljö.  "Det är viktigt att dom har det bra och att dom får gå ute i gräset och picka" säger Kenneth och Renée som trivs i den lantliga miljön som blev en livsstil när flytten gick från Stockholm till Sätra och ett liv med gårdsbutik och marknadsbil .

  Görgen Tidén i Rättvik hittar inspiration från det spanska bondköket till Grannlagats recept på kycklingen från Kenneth och Renée. Det blir en kyckling med citron, körvel och chili med potatis som går färdigt tillsammans med kycklingen och tar smak från den mustiga skyn.

  Eva Eberstål hittar några olika förslag till drycker som passar till receptet.

 • Birgitta Nilsson i Mora har tillverkat chokladprodukter i 12 år och har utvecklat choklad och smaker i praliner och andra chokladbaserade produkter. Choklad är förknippad med passion som också finns i tillverkningen när Birgitta gör choklad från morgon till kväll.

 • Wålstedts lantbruk i Dala-Floda har varit ekologiska grönsaksodlare i många år. Sofia Jemthans och Johan Thorén gjorde ett besök och pratade med Per Wålstedt om livet som ekologisk bonde.

  Här finns ett härligt recept från gården:

 • På Rältagården utanför Leksand bor Pelle och Nina Magnusson med sin familj sedan början av 1990-talet. På gården bedrivs jordbruk där basen är ekologisk uppfödning av köttdjur. Av köttet gör Pelle charkprodukter i det egna rökeriet. Här finns även en pölsbod, som säljer just pölsa, och restaurangverksamhet. Grannlagat hälsade på Rältagården och pratade kött och mycket annat med Pelle. Foto: Sofia Jemthans.

 • Grannlagat hälsade på Tin Gudmundsson som redan som tioåring såg bilden av hur hon skulle leva i framtiden. Nu har hon förverkligat sin dröm och bjöd radioteamet på fäbodmat...

  Klicka på läs mer så får du två av Tins recept, bland annat den stekta osten i bildspelet här ovanför!

 • Mjölkgården som blev fjäderfäfarm

  Anders och Kirsten Walla hade tidigare mjölkkor hemma på gården i Nås utanför Hedemora. Men så sadlade de om och satsade på fjäderfän istället. I dag finns både kycklingar och kalkoner på gården, där de får växa till sig och må bra innan de slaktas i det egna slakteriet. Walla fjäderfä har en gårdsbutik där de säljer sina produkter, som förutom färsk och fryst fågel även har rökta produkter som fått smak av alspån i det egna rökeriet. Grannlagat fick en pratstund med Anders som bland annat berättade varför hans kycklingar väger två kilo mer än de som säljs i livsmedelshandeln. Foto: Sofia Jemthans.

 • Sofia Jemthans bor i Långlet utanför Mora och gör tillsammans med Johan Thorén serien Grannlagat här i sommar.
  Men vad äter hon helst själv?
  Stämmer det att hon älskar getost?
  Svaren får du i ljudklippet.

 • Ostmeckat i Stora Lunån

  Maria Leksell tröttnade på nylonstrumbyxor och högklackat på sitt kontorsjobb. Hon sadlade om, skaffade fjällkor, byggde mejeri och spenderar numer dagarna på Stora Lunåns gårdsmejeri utanför Falun. Förutom att ta hand om gårdens alla djur går mycket tid åt till osten, som görs av mjölken från fjällkorna och finns i många olika varianter. Grannlagat hälsade på Maria, som bor på gården tillsammans med Tage Johansson, en massa barn, hästar, fjällkor, hönor, en påfågel, kalkoner, katter, en minigris, två myskankor och en hund.

  Sommarsallad med Gretas feta och jordgubbar

  4 personer

  1 påse späda salladsblad

  1 burk Gretas feta från Stora Lunåns gårdsmejeri

  1/2 liter jordgubbar

  8 skivor lufttorkad skinka

  Olivolja

  Balsamicosirap

  Gör så här

  Fördela salladsbladen på ett stort fat eller fyra små. Strö över snoppade, halverade jordgubbar, fetaosten och skinkan. Ringla olivolja och balsamicosirap över.

  ___________________________________________________________________________________

  Ebba Grön i päron

  I frp Ebba Grön, grönmögelost från Stora Lunåns gårdsmejeri

  1 päron, fast men moget

  Rågkex

  Gör så här

  Dela päronet i fem delar på höjden. Fördela grönmögelosten mellan delarna och bygg upp päronet igen. Servera med rågkex.

  ___________________________________________________________________________________

  Labolinas vita med fikon- och lingonsylt

  1 Labolinas vita från Stora Lunåns gårdsmejeri

  2 msk Björgårdens fikon- och lingonsylt

  Några rostade valnötter

  Gör så här

  Skär ur en liten tårtbit ur brieosten. Ringla sylten i mitten av osten. Garnera med valnötter.

  ___________________________________________________________________________________

  Doris blå med orange sött

  1 portion

  2 skivor Doris blå, blåmögelost från Stora Lunåns gårdsmejeri

  1 msk Björgårdens morot- och päronsylt med smak av saffran chili

  Några vackra salladsblad

  Gör så här

  Fördela salladsbladen på en tallrik. Lägg på ost och klicka sylt på skivorna.

  http://www.storalunan.se

 • På Grannlagats resa bland matproducenter i Dalarna får vi med oss råvaror av olika slag. Från Björgårdens syltmakeri följde både saft och sylt med hem.

  Får vi locka med recept på:
  Björksav Royale
  Blåmögelost med orange sött
  Bubblande rabarber
  Brie med fikon- och lingonsylt? 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista