Carl Jan Granqvist lär oss den riktiga skillnaden mellan cava och champagne

4:40 min

Denna vecka har jag valt att titta närmare på Spaniens främsta mousserande vin, cavan.

Det som är intressant med cava utöver det faktum att det ofta är väldigt gott är att cava inte är begränsat till ett enda geografiskt område likt champagne.

Framställningen av cava är samma som för champagne, med en andra jäsning på flaska. Det som skiljer sig är naturligtvis jordmån och klimat, hantverket och inte minst druvorna.

Vin 1: Mousserande vin på 75 cl flaska

Campo Viejo Cava Brut Reserva nummer 7782 på Systembolaget

Veckans första vin är gjort på de för cava klassiska druvorna xarello, parellada och macabeo. Efter att det stilla vinet har blandats ihop fylls det åter på flaska tillsammans med en liten mängd jäst och socker, därefter ligger flaskan i 18 månader innan jästproppen som bildats då flaskan vridits upp och ner slutligen skjuts ut och vinet förses med en ordentlig kork. Bakom denna cava står riojaproducenten Campo Viejo. Vinet är med sin friska fruktsyra utmärkt att servera som aperitif.

  • Doft: Ren och fruktdriven med citroner följt av gula äpplen och mineral.
  • Munhåleupplevelse: Torr och hög, härligt uppfriskande fruktsyra med citrusfrukter ackompanjerade av päron och äpplen.
  • Alkohol: 11,5 %
  • Pris: 69 kr

Vin 2: Mousserande Rosé vin på 75 cl flaska

Segura Viudas Brut Rosé nummer 7779 på Systembolaget

Veckans andra vin är en rosécava från producenten Segura Viudas. Här har de blå druvorna trepat och garnacha använts och efter manuell skörd har de vinifierats innan de fått en andra jäsning på flaska under 12 månader. Resultatet är ett friskt och bärigt, bubblande vin. Prova gärna denna cava till lättare fisk och skaldjursrätter, varför inte till lite vitlöksfrästa räkor i skal? Det blir lite kladdigt när man äter det men kombinationen är en härlig upplevelse!

  • Doft: Gräsigt ungdomlig och härligt bärig doft med mängder av smultron och grapefrukt.
  • Munhåleupplevelse: Torr med saliverande krispig fruktsyra följt av vinbär, lite omogna smultron och en liten touch av brioche.
  • Alkohol: 12 %
  • Pris: 75 kr