Fars dags-affisch från 1936
Fars dags-affisch från 1936. Då hade far firats i fyra år. Foto: TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 45

Kommer far att få något drickbart i år?

6:24 min

Om pappa ska få något drickbart istället för slips och strumpor har Carl Jan Granqvist tips på passande sorter. 

Lyssna på Eriks prat om viner med Carl Jan Granqvist omkring 14.40.

Det första är en brödig Champagne och det andra är en klassisk röd Bordeaux, båda vinerna kommer från klassiska områden i vinvärlden.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska André Clouet Grande Réserve nummer 7686 på Systembolaget

Det första vinet kommer från Champagne i Frankrike och är en så kallad Blanc de Noir, ett vitt vin gjort på enbart blå druvor. Druvan som använts till vinet är den blå druvan pinot noir som vilken när den pressas avskiljs från skalen direkt så att skalen inte hinner ge färg åt druvmusten. Efter en andra jäsning på flaska skjuter man ut jästproppen och fastställer en sockerhalt om 5 gram socker per liter. Därefter får flaskan sin champagnekork och grimma. Vinet passar med sin generösa frukt och brödighet utmärkt till såväl gratinerad hummer som kokta havskräftor.

Doft: Härligt utvecklad och nyanserad doft med mängder av gula plommon, röda äpplen, choklad och bröd.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med strålande hög fruktsyra följt av rostat bröd, nötter, vinteräpplen och mogen grapefrukt.

Alkohol: 12%

Pris: 289 kr för 75 cl, finns även på halvflaska om 37,5 cl för 179kr

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska 2014 Vieux Château des Jouans nummer 3128 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Saint Emilion i Bordeaux och närmare bestämt Vieux Chateau des Juans vilket ägs av familjen Faure. Historiskt sett har det alltid varit kvinnorna i familjen som har varit ansvariga för vinet på egendomen, så även nu. Idag är det Marina Faure tillsammans med dottern Marie som är ansvariga för vinodlingar och förädling av dessa till vin. Druvorna som används är de för området typiska merlot och cabernet sauvignon. Servera det gärna till en härligt marmorerad Entrecôte med grönsallad och en hemmaslagen Bearnaise sås.

Doft: Härligt mörkfruktig doft med rostade ekfat, mängder av svarta vinbär, plommon och tobak.

Munhåleupplevelse: Inbjudande, nyanserad smak med rostade ekfat, mogna svarta vinbär, plommon, tobak och kaffe.

Alkohol: 13,5%

Pris: 139 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista