Carl Jans vintips

Vin för alla smaker - för kvällar av blandade sällskap

6:48 min

Ett gott värdskap består bland annat av omtanke som leder till att gästen känner sig sedd samt överraskad - det gäller inte minst när det gäller val av dryck. Som tur är kan Carl Jan Granqvist guida dig i vinväljardjungeln.

Det är inte fullt så enkelt att man bara tar fram det bästa vin man har när man har gäster. Man bör alltid fundera över vilka gäster man vänder sig till och vilken slags bjudning det är. Är sällskapet blandat är det viktigt att vinerna är inkluderande såväl som att det finns ett urval som passar olika smaker. Glöm för all del inte att ha något alkoholfritt alternativ redan till aperitifen.

Dryck 1: Äppelmust från Sverige på 37,5 cl flaska
2016 Ingrid Marie nummer 1863 på Systembolaget
Äpplen av klassisk sort och från gamla äppelodlingar är en nationalskatt som fått stå tillbaka för importerade varianter under en lång tid. I vårt klimat får äpplena en fantastisk balans av aromrikedom och en fräsch syrlighet som påminner om en krispigt sval och kristallklar höstdagsmorgon. Med sin fräschör och aromatik är en högkvalitativ äppelmust ett utmärkt alternativ till aperitif så väl som måltidsdryck för den som vill avstå alkoholhaltiga drycker.
Doft: Krispig doft av mogna äpplen med en underliggande ton av daggvått gräs och en aning kanel.
Munhåleupplevelse: Frisk och fräsch med en utomordentlig balans av sötma och syra och en särdeles nyansrik äppelfruktighet.
Alkohol: 0%
Pris: 40 kr

Dryck 2: Vitt vin från Frankrike på 75 cl flaska
2016 Crozes-Hermitage Blanc Les Jalets nummer 2819 på Systembolaget 
När man skall välja viner som skall passa många gäller det förstås att hitta något som inte drar för mycket åt något håll. Det finns många alternativ, men när det gäller vitt så är Rhônedalen i Frankrike ett bra ursprung att börja leta i. Distrikten kring Rhônefloden är några av Frankrikes viktigaste, men de flesta känner bara till de röda vinerna som utgör den stora majoriteten av produktionen. Vita rhôneviner är fylliga utan att bli tunga. Fruktiga utan att bli parfymerade och har en lite mjukare syrlighet, utan att för den sakens skull bli klumpiga och förlora fräschör. Med sin kraft och smakrikedom ackompanjerar de även lite kraftfullare kötträtter åt den som inte tycker om rött.
Doft: Mjukt solmogen doft av aprikos och mirabellplommon med en aning av honung och diskret
kryddighet och mandeltoner med en viss anstrykning av ekfat.
Munhåleupplevelse: Munfyllande, med god fruktintensitet och fräscht men mjukt avslut.
Alkohol: 12,5%
Pris: 159 kr

Dryck 3: Rött vin från Sicilien/Italien på 75 cl flaska
2015 Alta Mora Etna Rosso nummer 2374 på Systembolaget
Om man ser till försäljningsstatistiken på Systembolaget är ett rött vin från Italien ett säkert kort. Italien är världens största vinproducent och hemvist till ett tusental olika druvor som i sin tur alla har mängder av lokala synonymer. Det kan förstås tyckas något avskräckande, men många italienska rödviner har det gemensamt att de både har en solkysst fruktighet som tilltalar de flesta, samtidigt som de har en klassisk friskhet och fräschör som gör sig väl till maträtter. Vinet är gjort av en mycket gammal och lokal druvsort med det svårligen memorerade namnet Nerello Mascalese. Dess ursprung däremot, vulkanen Etna, är betydligt lättare att lägga på minnet. Kombinationen av det generösa sicilianska klimatet och vingårdarnas avsvalkade belägenhet cirka 700 meter över havet ger en välbalanserad vinstil som många kan uppskatta.
Doft: Intensiv och elegant parfymerad doft av syltade körsbär och plommon, violer och kryddiga toner från ekfat.
Munhåleupplevelse: Fyllig och smakrik, men med en uppfriskande syra och en viss matvänlig strävhet.
Alkohol: 14 %
Pris: 150 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista