Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra Foto: Johanna Sten/Sveriges Radio

Carl Jans vintips för den magra januariplånboken

5:33 min

Efter decembers fest och flärd kan det kännas skralt i plånboken. Carl Jan Granqvist tipsar om ett par viner i Systembolagets lägsta prisnivåer som ändå håller god kvalitét.

Så har december månads festligheter bytts mot januaris stålgrå vinterhimmel, som ofta matchas av lika dyster stämning på lönekontot. Vill man botanisera i Systembolagets allra lägsta prisnivåer för att tillgodose sin redan hårt ansatta plånbok men samtidigt bespara sina papiller onödigt lidande i form av dåligt vin, gör man klokt i att leta bland de ursprung som de flesta inte känner till. Portugal är kanske världens mest underskattade vinland och har trots en relativt begränsad yta möjligheten att framställa en stor mängd olika stilar, då klimatet skiljer sig dramatiskt inom små avstånd.

Gazela Vinho Verde, 75 cl nummer 2566 på Systembolaget

Vinho Verde är Portugals gröna nordvästhörn, som genom närheten till Atlanten är ett svalt vinodlingsområde. Den typiska stilen är lätt och örtigt päronfruktig, med frisk och äppelkartigt pigg syrlighet som ofta balanseras av en aning fruktsötma och en lätt kolsyresprits. Det här är förstås en enklare variant, men ett föredömligt piggt och livligt vin för en mycket liten peng. Det gör sig utmärkt som aperitif eller till lättare rätter med utpräglad sälta och syra. Varför inte en klassisk ceviche?!

Doft: Frisk doft av päron och gröna äpplen, citrus och gräs.

Munhåleupplevelse: Lätt och frisk smak med ett aningen pärlande anslag och syradrivet avslut.

Alkohol: 8,5 %

Pris: 57 kr

Dão Casal Mor från 2015, 75 cl nummer 12520 på Systembolaget

Dão har rykte om sig att vara Portugals kanske bästa vinregion. Klimatet har på många håll en behaglig balans av kontinental värme samtidigt som det får viss svalka från Atlanten. Det här är ett rött vin i en lite lättare stil, men som samtidigt erbjuder generös fruktighet och kryddighet vid sidan om sin fräschör. Para det gärna med en ört- och vitlöksspäckad karré som långsamt bakats gyllene i ugnen.

Doft: Behagfullt parfymerad doft av solmogna björnbär och körsbär med en aning av viol och kryddiga övertoner av peppar och lagerblad.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig, mörkt bärfruktig smak med aptitretande kryddigt avslut med god fräschör.

Alkohol: 13%

Pris: 57 kr

Poeira från 2009, butelj 75 cl nummer 78047 på Systembolaget

Vi skall inte glömma bort att det finns prisvärda portugisiska viner i högre prisklasser, även fast det kanske inte blir ett januariköp. Vill man ha ett kraftfullt men samtidigt välbalanserat rödvin med läckert utvecklade toner så finns ett flertal bra alternativ i Systembolagets beställningssortiment. Poeira är ett vin som odlas i Dourodalen, mest känt för sin portvinsproduktion. De svalare nordsluttningarna i området lämpar sig bättre för att odla druvor till torra viner, vilket detta vin är ett bra exempel på. Tillsammans med en lammnacke som brässerats i en märgspetsad rödvinssky blir det en ljuspunkt i vintermörkret.

Doft: Mycket djup och intensiv doft av solmogna björnbär och körsbär, med inslag av lagerblad och lakrits med läckert rostade toner av kaffe och choklad från ekfatslagring.

Munhåleupplevelse: Fyllig, med mycket silkig och gomvänlig fruktkropp och väl innefattad tannin med det rätta motstånd och ett långt och mycket nyansrikt avslut.

Alkohol: 14 %

Pris: 345 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista