Markiz Talhaoui och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Markiz Talhaoui och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kycklingtagine med inlagda citroner och gröna oliver. Foto: Angelica Zander
2 av 2
Kycklingtagine med inlagda citroner och gröna oliver. Foto: Angelica Zander
Recept till P4 Extras publik

Markiz lagar marockanskt

4:09 min

Förra året kom Markiz Talhaoui trea i Sveriges Mästerkock och i fredags släppte hon sin första kokbok - " I köket med Markiz". I boken delar hon med sig av sina bästa marockanska recept. Ett av dem får du här. 

Lyssna på Eriks intervju med Markiz Talhaoui och prova gärna hennes recept med kyckling och citroner. 

KYCKLINGTAGINE MED INLAGDA CITRONER OCH GRÖNA OLIVER

Detta är Markizs paradrätt och den första marockanska rätt som hon lärde sig helt själv.

4 portioner

Ingredienser:

5–8 potatisar
1 hel kyckling
1 gul lök
2 tomater
½–1 liter vatten
500 g gröna oliver med kärnor
olivolja till stekning
Chermoula
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 färsk ingefära, normalstora ”tummar”
2 inlagda citroner
½ färsk chili
1 knippe färsk koriander
1 knippe färsk persilja
1 g saffran (2 kuvert)
2–3 tsk paprikapulver
2 tsk malen koriander
2–3 tsk malen spiskummin
1–2 tsk svartpeppar
2 lagerblad
1 dl olivolja
salt

Gör så här:

Skala och hacka vitlök, lök och ingefära. Hacka citron, chili, färsk koriander och färsk persilja. Lös upp saffran i lite varmt vatten. Blanda i återstående ingredienser och kör allt i en mixer eller mixa med stavmixer. Låt vila i cirka 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen.

Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg kycklingen på skärbrädan. Skär ett snitt i skinnet mellan kropp och klubba så att du kan bryta ut låret, då ligger kycklingen stadigt på skärbrädan. Stick kniven mellan bröst och rygg. Gör ett snitt ifrån dig så att skinnet skärs av. Lossa skinnet i början av bröstbenet. Dra av skinnet ifrån dig så att filéerna blottläggs. Skär längs bröstbenet, bröstkorgen och ned längs med nyckelbenet tills hela filéerna släpper. Vänd kycklingen så att den vilar på bröstbenet.

Ta bort klubban genom att skära ovanför den lilla filébiten som sitter vid ryggraden. Fortsätt sedan skära genom att lägga kniven så att du hela tiden följer skrovet ner mot gumpen. Dela klubborna. Skär i den vita fettraden mellan ben och lår, på klubbans köttsida, så kommer du igenom leden. Ta bort vingarna genom att lägga kniven längs med skulderbladet och skär igenom vingleden.

Lägg kycklingbitarna i chermoula och låt vila i 15 minuter. Skala och hacka lök och tomat och blanda med lite av chermoulan. Hetta upp olivolja och fräs lök och tomat i 2–3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg). Lägg i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna. Häll på vatten så att det precis täcker och låt koka på medelhög värme i 45–50 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista