I nazismens spår

P4 Kronobergs Per Brolléus åkte med niondeklassare på en resa genom Tyskland där de besökte olika koncentrationsläger.

 • P4 Morgon

  Sista dagen blev den klart mest gripande. Att få stå framför dörren till cellen där den misshandlade 14-åriga Irena satt blev nästan för mycket. Nu var allt så påtagligt, så definitivt. Cirkeln var på något sätt sluten.

 • P4 Morgon

  Idag befinner sig Klass 9B från Astradskolan i Ljungby på koncentrationslägret Sachsenhausen i Tyskland. Ett av Nazitysklands största arbetsläger för judar, oliktänkande, homosexuella och människor som man under denna tid ville bli av med. Trettiotusen dog i lägret men betydligt fler av dem som satt här fick aldrig uppleva friheten igen då Auschwitz blev deras slutliga anhalt.

 • P4 Morgon

  Man behöver inte gå långt i Berlin för att stöta på något nytt historiskt intressant objekt. Men dom är många - de historiskt intressanta objekten. Tisdagen blev en lång marsch för klass 9B från Astradskolan i Ljungby.

 • Halvt sovande och halvt vakna sitter vi nu framför datorn och bloggar innan vi ska krypa till sängs. Morgonen startade med frukost vid 8 tiden som bestod av dagens första sockerintag, en fralla med tillräckligt mycket nutella på.

 • P4 Morgon

  – Det är så overkligt att det blir verkligt, säger Ellinor som är en av 75 ungdomar från Ljungby som den här veckan är på en så kallad toleransresa i Nazitysklands spår.

 • Vår resa startade tidigt i morse runt sju tiden när vi med buss lämnade Astradskolan i Ljungby för att bege oss mot Tyskland.

  Runt 17.00 var vi äntligen framme i Ravensbrück där vi ska bo de närmaste dagarna, i samma byggnader som de kvinnliga kommendanterna bodde.

  Efter att vi hade packat upp begav vi oss ut för att kolla runt på området och Per tog med oss in i de som finns kvar av läget för att prata lite.

  Han frågade vad vi tyckte och tänkte, och vilka känslor som snurrade i våra huvuden när vi fick se vad som återstod av lägret. Många tankar drogs tillbaka till Irenas berättelser där hon beskrev denna hemska plats. Att veta att hon, för några decennier sedan, stod vid samma ingång som vi stod vid idag kändes helt overkligt.

  Nu drar vi oss tillbaka för att vila upp oss inför morgondagens heldag i  Berlin.

  Sanne Larsson, Elinor Helgeson, Jannie Karlsson och Dino Obradovac

 • P4 Morgon

  På måndag startar klass 9B på Astradskolan i Ljungby sin resa genom Tyskland i nazismens fotspår. P4 Kronobergs reporter Per Brolléus finns med på resan och några av eleverna kommer att blogga om sina intryck. Det här är deras första blogginlägg.

 • Västergatan

  För elfte året i rad besöker niondeklassarna på Astradskolan Tyskland och koncentrationslägren Ravensbrück och Sachenhausen. Det hela är en del i det toleransarbete som drivs på skolan.

 • P4 Morgon

  Föreläsningen är precis slut. Det ringlar en rad av niondeklassare, killar såväl som tjejer, som väntar på att få ge Irena Forslind en kram och tacka. Alla niorna på Astradskolan i Ljungby har fått höra Irenas egna ord om sitt liv i Hitlertysklands koncentrationsläger. Ingen är oberörd. Ingen.