Så här ser bikupan ut när locket är borta. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Hässleholm

Hässleholm öppet för bi-adoptioner

Adoptera ett bi? Låter det konstigt tycker du? I Hässleholm har många redan provat på. Projektet har hittills finansierats av projektpengar från Leader och syftet är att vi ska få fler bin i världen. Bina är nämligen hotade, det berättar Sofi Holmgren som jobbar med projektet Adopt a bee i Hässleholm.

Sofi Holmgren och Stina Lindén kom på idén med att placera ut bikupor i trädgårdar i Hässleholms kommun när Stina flyttade till lägenhet och inte längre kunde ha bikupor i trädgården. 11 kupor finns utplacerade i Hässleholm och det är Stina och Sofi som sköter om dem. Trädgårdsägarna betalar inget för det här men får enligt Sofi mer frukt på sina träd och finare blommor eftersom bina pollinerar för fullt både hos trädgårdsägaren och grannarna.

De som inte är trädgårdsägare kan istället bli andelsägare i en bikupa som står hos någon annan.

- När vi presenterade vår idé för de som betalar ut Leaderstöd var reaktionerna blandade, säger Sofi Holmgren. En del tyckte att idén var genialisk medan andra undrade varför två biodlingsintresserade kvinnor skulle ha ekonomiskt stöd för att utöva sin hobby.

- Men eftersom bina är så utsatta och behöver hjälp tycker vi att det här är viktigt, säger Sofi Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista