Hållbar livsstil

Skadliga ämnen i avloppsslam på åkermark

3:23 min

För ett par veckor sedan så visade en undersökning från livssmedelsverket att viss barnmat innehåller tungmetaller som arsenik, bly och kadmium. Barnmat omfattas redan idag av strikt lagstiftning och kontroller, mycket striktare än för all annan mat och alla andra livsmedel.

De här ämnena finns ju förstås inte bara i barnmat utan i andra livsmedel. Frågan är ju varför vi har de här ämnena i vår mat. En förklaring är att det finns naturligt i marken som livsmedelsverket skriver i sin rapport, en del kommer via nederbörd. Och en del kommer ifrån spridning av avloppssslam på åkrar. Gunnar Lindgren för nätverket "Ren åker ren mat" är mycket kritiskt till att detta får fortgå och han menar att man riskerar hälsan för barnen och förstör för framtida odling på dessa fält eftersom tungmetallerna aldrig försvinner.

Lyssna också på LRF´s och Svenska vattens syn på slamfrågan.


Tidigare har LRF Lantbrukarnas riksförbund sagt nej till spridning av avloppsslam men de har nu svängt i frågan och anser att det är upp till varje lantbrukare att avgöra. Sunita Hallgren är ansvarig för kretsloppsfrågor på LRF.

Svenskt vatten är branschorganisationen för vattentjänstföretagen i Sverige där reningsverken ingår. Svenskt vatten står bakom certifieringen REVAQ som är ett nationellt kvalitetssäkringssystem för reningsverk. Ungefär hälften av Sveriges reningsverk är idag Revaq- certifierade. Anders Finnson är orförande i REVAQ:s styrgrupp, i branschorganisationen Svenskt Vatten:

Anders Finnson på Svenskt vatten nämner konsumenternas roll i kretsloppet och att vi måste rannsaka vad vi släpper ut i avloppet. Camilla Essencia är inspiratör i hållbar livsstil och här ger hon sin syn på vad vi kan göra:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista