Hånger/Värnamo

Bengt vet om frikyrkan lever

2:26 min

– Jag har ett väldigt fult uttryck, jag vill se hur långt avkristningen har kommit, säger Bengt Ljung som inventerar frikyrkor i Jönköpings län.

Hur står det till med frikyrkorna i Jönköpings län? Den frågan ska Bengt Ljung svara på genom att, för andra gången, ge sig ut och inventera varenda frikyrkobyggnad som finns i länet.

– Frikyrkligheten är ju jättestark i Jönköpings län så även länsstyrelsen vill veta vad som händer med frikyrkligheten.

Från mitten av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet drog väckelserörelsen genom landet och i var och varannan by eller samhälle byggdes missionshus och kapell.

Bara i Jönköpings län blev det närmare 900 stycken som sedan dess gått olika öden till mötes. Många lades ner för att folk flyttade till staden, andra slogs samman till en större församling eller slogs ut i konkurrensen av att utbudet andra aktiviteter ökade.

Den mest omfattande inventeringen någonsin i landet, som byggnadsingenjören Bengt Ljung var med och gjorde, resulterade i en bok 2003. Nu, 16 år senare, är han ute igen och gör om inventeringen åt länsstyrelsen. P4 Jönköping träffade honom i Hånger utanför Värnamo.

– Det är en väldigt klassisk 60-talsarkitektur och den har hittills varit väldigt orörd. Nu ska jag konstatera om den fortfarande är orörd, säger Bengt Ljung.