Foto: Gary Kramer/TT

Att återinföra vildren ett politisk utspel

1:23 min

Vargföda i form av vildren inom de svenska skogarna. Tanken är att återinföra ett bytesdjur till vargen som fanns tidigare, men som människan utrotat, det säger Stig-olof Holm biolog, skogsägare och universitetslärare i Umeå

Jag vill betona att det är mycket upp till renskötarna naturligtvis och
samebefolkningen hur man vill se på det här, om man tillåter det eller inte
säger Stig-Olof Holm

Holm säger att Det går inte att ha vildren eller varg i renskötselområdet , men söder om renskötselområdet från Härnösand till Värmland och sen till Gävle, skulle det vara fullt möjligt.

Jenny Wik-Karlsson förbundsjurist på SSR säger att det är inte födobristen för vargen som är det största problemet men inavelsgraden och den sänker man inte genom att plantera in nya djur, samt att om reviren är för trånga så kommer vargarna endå röra sig uppåt oavsett om det finns vildren eller inte

Jenny Wik Karlsson ser det mer som ett politisk utspel än nånting som är praktisk genomförbart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista