Lars Paul Kroik
Albmots partiledare Lars Paul Kroik Foto: Inga-Marja Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Partiledarintervju

Lars Paul Kroik: Rennäringslagen måste ändras

Lars Paul Kroik: Varje samisk individ ska vara på banan
8:38 min

Innan man börjar diskutera frågor som samisk förskola, utbildning och hälsa måste frågan om de samiska rättigheterna vara lösta, det menar Álbmuts partiledare Lars Paul Kroik.

- Den här lagstiftningen som finns den ligger ju och skaver i botten hela tiden. Samerna som är utanför samebyarna har ju inte samma möjligheter att ta del av och nyttja sina rättigheter. Det är ju därför det ligger och skaver och därför som vi måste ändra på lagstiftningen, säger Lars Paul Kroik.

Rennäringslagen måste ändras så att alla samer har samma rätt, det är en principfråga för Álbmuts partiledare Lars Paul Kroik som vill att alla samer också de utanför samebyarna har samma möjligheter.

- Det är många samer som bor i fjälldalarna, som mycket väl skulle kunna driva samiska näringar och renovera boplatser och  rengärden och så vidare, som inte är medlemmar i samebyarna. Om man då skulle vilja driva samiska näringar så ska man kunna göra det.

Men Lars Paul Kroik tror inte att det skulle skapa ytterligare tryck på markerna om det finns fler samer som kan nyttja de samiska rättigheterna.

- Det är principfrågor. Det är ett ganska stort företag om man nu skulle flytta upp till, ta exempel om jag skulle flytta hem och skulle börja starta ett eget företag där. Så därför tror jag inte alla kommer att flytta, jag tror det inte kommer att bli någon större skillnad än vad det är idag. Men principen är ju den att varje samisk individ ska vara på banan, säger Lars Paul Kroik.

Så länge rättighetsfrågan ligger och skaver är övriga frågor som samisk förskola, utbildning, sociala frågor och hälsa underordnade för Álbmut och Lars Paul Kroik. För får man inte ordning på rättighetsfrågorna menar han det inte finns någon möjlighet för det samiska folket att ha en klar och tydlig åsikt gentemot staten.

- Då är det över och underordningen oavsett om vi heter sametinget eller något annat.

Men lämnar ni inte samiska föräldrar i sticket att kämpa själva när ni själva bara vill koncentrera er på rättighetsfrågorna?

- Det har att göra med förskolorna och så i grunden. När vi har en enhetlig lagstiftning för samer, då kan man på ett helt annat sätt engagera sig i de övriga frågorna också, säger Álbmuts partiledare Lars Paul Kroik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".