Lars-Paul Kroik, partiledare Albmut.
Lars-Paul Kroik, partiledare Albmut. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
#sametingsvalet2017

Álbmut först ut i partiledarintervjuerna

Partiledarutfrågning med Lars-Paul Kroik, Álbmut
30 min

Idag inleder Sameradion & SVT Sápmi en serie partiledarintervjuer inför sametingsvalet. Först ut är Álbmut och Lars-Paul Kroik.

Thomas Sarri: Välkommen til chatten med Álbmuts partiledare Lars-Paul Kroik, som är redo att svara på era frågor. Chatten är öppen fram till kl 16:15

15:46, 24 April 2017

Anne: Är renskötseln viktigt för ert parti, Lars Paul Kroik?

Lars-Paul Kroik: Álbmut anser att renskötseln är en av de viktigaste yttrycken för samisk kultur och har sin givna plats under folkstyret och dess frågor ska hanteras professionellt. Vi arbetar för att renskötseln ska utvecklas och att Sametinget ska företräda rennäringen.

15:51, 24 April 2017

Maret: Hej Lars Paul Kroik! Har Albmut nå vilja att jobba för renskötselfrågor och isåfall hur?

Lars-Paul Kroik:
Vi har vilja att jobba för renskötselfrågor och då med all reskötselfrågor. Alltså alla renskötselfrågor som är aktuella allt eftersom..

15:56, 24 April 2017

Ny i röstlängden: Hejsan Lars Vi är många samer som är ättlingar till de icke renskötande samerna som det Svenska samhället assimilerat. Många av oss har blivit berövade vår kultur språk mm. Hur vill du stärka vår ställning i det samiskasamhället. I min familj är både jag och min fru samer vilket betyder att våra barn är samer fast vi har inte språket och inte tillhörigheten till någon sameby. Jag påminner min familj om vår samiska tillhörighet varje nationaldag tex. Men det är en väldigt liten tillhörighet och någon samisk gemenskap har vi inte.

Lars-Paul Kroik: Ett av Fn systemets kriterier för att identifiera ett urfolk är att man ska ha ett språk. Det kan man intte göra något åt. Vad vi kan göra är att inte avvissa någon som sent upptäckt sin samiska identitet. De ska istället uppmuntras i sin strävan att att förverkliga sina möjligheter att bejaka sin samiska identitet för att kunna vara den man är och vill vara och därmed bli hela, harmoniska ich effektiva människor och med detta bidra ttil det samisk kultur och det samiska samhället.

16:08, 24 April 2017

Lars-Paul Kroik: Standarden på Nordisk samekonvention är i vart fall högre än rehhäringslagen. I samekonventionen finns ett visst mått av självbestämmand vilket inte finns i rennäringslagen. Samekonventionen har en viss grad av konsultationsordning vilket inte finns i rennäringslagen. De som är emot samekonventionen accepterar att staten har suveränitet över en grupp samer via rennäringslagstiftningen. Därför föredrar jag Nordisk samekonvention.

16:15, 24 April 2017

Thomas Sarri: Då är tiden slut för den här chatten med Álbmuts partiledare Lars-Paul Kroik. tack för era frågor! Tyvärr hann vi inte få med alla som ni skickade in. Men i morgon frågar vi ut Guovssonástis partiledare Marita Stinnerbom. Kl 15.00-15:30 i P2 och P6 Stockholm, samt webbradion och SR Play. Och efter det kommer ny chans att ställa era frågor i live-chatten här på sajten med henne kl 15:45-16:15.

16:16, 24 April 2017


Sametingets minsta parti, Álbmut, blir det första partiet som frågas ut inför sametingsvalet den 21 maj.

Partiet gör sin andra mandatperiod och har en plats i Sametinget.

Den platsen innehar partiledaren Lars-Paul Kroik, som är en politisk veteran.

Han har suttit i Sametinget sedan 1997 - först för partierna Landsförbundet svenska samer och Laahkoeh, därefter för Albmut.

Álbmut är ett parti som står regeringspartierna Jakt- och fiskesamerna och Landsförbundet svenska samer närmast.

Partiet skriver bland annat följande i sitt valprogram:

En av de viktigaste frågorna för Álbmut är att staten ska vidta åtgärder så att alla samer, inklusive samer utan medlemskap i sameby, har lika tillgång till land och vatten och i detta syfte införa nödvändiga lagändringar för att undvika onödiga skillnader mellan samer ur detta perspektiv.

 Här kan du läsa mer om partiet.

Fakta Lars-Paul Kroik

Namn: Lars-Paul Kroik.
Partiledare för: Albmut.
Yrke: Pensionär.
Ålder: 74 år.
Bor i: Borensberg, Östergötland.
Min hjärtefråga: Samers lika rätt och möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".