Grannlagat - maten nära dig

Vi reser runt och hälsar på lokala matproducenter runt om i Dalarna. Här kan du läsa mer om dem. Och i länken här nedan kan du läsa mer om de resor vi gjorde under sommaren 2012.

 • Gilla grillat

  Thomas Lindberg är definitivt en grillmästare av rang-. Med sin "Smoker", en BBQ-grillvagn arrangerrar han grillfester.

 • Läckra vårprimörer!

  Anders Massarbäck odlar ekologiskt i Rättvik. Han övergav salladen som huvudinkomst och satsar nu på sparris och andra eftertraktade grödor. Vitlök som vårprimör är det senaste tillskottet. Just idagarna ligger Anders mest på mage för att skörda sparris

 • Bibbi Notes satte frön i mjölkkartonger och köttråg och när en vecka gått börjar det spira.

 • Bibbi Notes har ett speciellt förhållande till sina plantor. Bibbi kommer att medverka i en serie under förmiddagarna och vägleda oss till en enklare odling hemma i köksfönstret, balkongen, ute. Med enkla medel som uppklippta mjölkförpackningar, tråg från lunchmaten så börjar fönsterodlingen. Senare kan man välja om flyttar över till balkongen, ute elle rent av stannar i köksfönstret.

 • Att göra egen korv har blivit populärt och Hans Barksjö är föregångare efter 35 år som korventusiast. Nu dyker korvartiklar upp på kultursidor och korvböcker produceras för att tillfredaställa intresset att göra egen korv. Efter inspiration från frankrike har Hans gjort en stek/grillkorv som har julens smaker och kan vara ett alternativ eller komplement till den traditionella julkorven. Receptet kan användas som det är eller modifieras efter eget tycke och smak.

 • Anna Reyier har i alla tider haft en längtan till ett liv med fjällkor och Grannlagat mötte henne i kohagen där hon trivs allra bäst. På andra sidan elstängslet pekar Anna ut var hennes mejeri ska ligga. Det ska stå klart om ett år för Anna är övertygad att lokalt producerade råvaror har en växande efterfrågan och mejeriet blir den självklara utvecklingen efter att i flera år experimenterat och utvecklat olika ostar med smaker av kantarell, örter, tomat, vitlök och olika mögelostar som vitmögel och blåmögel som just i dagarna är färdig för produktion.

 • Kristina Ohls har odlingen med sig i släkten. Genom åren har odlingssäsongerna blivit många och variationen på resultatet påverkas av de olika somrarna. Denna sommar har varit mycket gynnsammt för ogräs där naten tagit över mycket av landena men i växthuset finns ett brett utbud av olika grönsaker som antingen självplockas eller säljs på lokala marknader i södra Dalarna.

 • Thomas Lindberg i Avesta har två stora intressen: Grillning och teknik. Dom här två intressena har han kombinerat i¨en passion för att utveckla grillkonsten. Han har byggt en biltrailer med en slags grill som kallas "Smooker". Den stora skillnaden mot en traditonell grill som är öppen är att en "smooker" har lock som gör att man kan reglera värmen och därmed tillaga stora styckningsdelar och lågtemperaturlagat kött. Fördelen är att köttet blir mört, smakrikt samt att man ytterligare kan höja smakupplevelsen med rök av något träslag, hickory eller mesquite eller något fruktträd. Tempeeraturen ligger på ca 110 grader och tillagningen tar 4-6 timmar beroeende på köttyp.

  Thomas har lärt sig hur köttet ska vara styckat och vilka detaljer som är mest lämpliga för en "smooker" och när Grannlagat hälsade på´handlade det om kamben

 • Landshövding Maria Norrfalk presenterade stolt den nya kokboken "Smak av Dalarna"- En bok som förutom att uppmärksamma Görgen Tidéns kärlek till lokala råvaror också ger bilder av Dalarna, fotografiskt av Bruno Ehrs och text av författaren Bo Masser. Boken är lika mycket en landskapsbok, fotobok, upplevelsebok som en resa i lokala rävaror från renlandet i norr till bördiga jordar i söder.

 • Rolf Lindqvist arbetar för Livs WäX, ett nätverk av livsmedelsproducenter i Dalarna och Gävleborg som marknadsför sig tillsammans under devisen "Lokal mat". Han berättade om hur och varför man gör det.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista