Tekniktorsdag!

Varje torsdag besöker P4 Dalarnas musikproducent - tillika radions största tekniknörd - Ulf Centralen och pratar om senaste nytt på teknikhimlen. Dessutom presenterar han varje torsdag en ny app!

 • Ulf Sigmundsson berättar om tekniska nyheter som är användbara i vardagslivet för dom flesta.

 • Användning av larm i villa eller lägtenhet kan vara skillnaden mellan ett genomgfört eller ogenomfört inbrott. Finns det em dekal som berättar att det finns ett larm så undviks inbrottet. Försiktighet är också viktigt. Exponera inte dyrbarheter eller attraktiva föremål i nödan. Skaffa timer tilldelar av belysningen som slår på och av även når du är borta. Bor du i villa, se till att gräsmattan inte växer igen, att brevlådan töms och att det ser"bebott" ut. Grannsamverkan är viktigt,

  En app som vi berättade om heter "Lokaldelen"och med den kan man söka på namn. Kan man även ort underlättas sökningen. När man hittat den man söker finns telefonnummer, adress, karta och vägbeskrivning. Man kan också spara uppgifterna i sin "telefon/adressbok" i telefonen. En finess med detta är att man kan dels bygger upp sitt kontaktnät, dessutom kan en avancerad GPS-tjänst ta dig till den anvisade adressen.

 • Möjligheten att välja bort eller stänga av oönskade uppringare kan underläta vardagen då man slipper argumentera om varför man inte är intresserad att köpa vissa produkter eller tjänster. En svensk app som fått många utmärkelser och uppföljare heter True Caller. Den finns i bakgrunden och bavakar "spärrlistan" som man själv bygger upp, några finns redan med i appen. Varje gång ett spärrat nummer ringer får man ett meddelande i displayen att detta nummar är blockerat av True Caller. Man kan då kolla vilket nummer det är och det går då att ignorera eller svara. Dessuytom håller programmet reda på alla dina kontakter samt uppdaterar om någon flyttar eller ändrar uppgifter. Det finns många andra appar som har liknande funktioner.

 • Några diskussioner i Tekniksnacket tidigare har handlat om bl.a. en app som underlättar när man ska betala räkningar med OCR-nummer. Appen gör din smartphone med kamera till en fullt fungerande OCR-läsare som du kan koppla till dina vanliga elektroniska banktjänst. Det finns möjlighet att dels läsa in OCR-numret, summan samt mottagare. Allt hamnar på rätt plats i din banktjänst i din vanliga dator som är ansluten till ditt hemmanätverk. Sedan godkänner du bara transaktionen i vanlig ordning.

  Vi har ockå pratat om en app där du kan ta en bild som i appen skickas till den kommun där bilden är tagen med rätt geografiska koordinater. Tanken är att appen skall kunna användas för att felanmäla t.ex. vägskador, klotter, vattenläckor etc. Appen är gratis för privatpersoner och i grundlöget även för aktuell kommun.

  En app för Stieg Larsson frälsta öppnar en virtuell värld där man kan besöka miljöer i de tre böckerna om Lisberth Salander, fördjupa sig i bakgrunder och personer.

  En app som utnyttjar GPS och Gyrot i vissaa smartphobes blir en stjärnbildstydare. Starta appen och vänd telefonen mot skyn så visas alla stjärbnbilder med namn och läge, planeter och om man vill även satelliter i omloppsbana.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista