• ISIDOR

  Sveriges Radios digitala tjänster drivs av ett egenutvecklat publiceringssystem som kallas för Isidor. Lagom till att Isidor blivit tonåring så har systemet fått nya kläder. Den underliggande plattformen ligger fast, men redaktörsgränssnittet har byggts om från grunden. Det nya systemet är mycket mer tydligt och snabbjobbat. 

 • Nu i helgen är vi ett 40-tal kreatörer, journalister och utvecklare på Hackaway. Det är ett hackathon där utmaningen är att bygga nya appar och tjänster på 24 timmar. Denna gång är temat radio och podd. Bästa bidraget vinner ett symboliskt pris, men drivkraften för deltagarna är att få ett tillfälle att utöva sin kreativitet. Vi är sex deltagare från Sveriges Radio som både bygger själva samt hjälper övriga deltagare. 

  Vi är nu snart åtta timmar in i hacket, och det byggs för fullt. Några har kommit långt och visar sina nya appar för varandra, medan andra kämpar på och sliter sitt hår. För oss som jobbar med utveckling av radio varje dag känns det enormt roligt att följa arbetet och delta i diskussioner. Det skall bli mycket spännande att se vad det blir för resultat! 

 • Det fanns hundratals presentationer att välja mellan på SXSW. Visst är det fantastiskt att kunna lyssna till de stora namnen som Eric Schmidt, Snowden och Tim Berners-Lee. Men ännu mer givande kan det vara att söka sig till de mindre sammanhangen. Här fann jag dessa tre guldkorn. 

 • Mycket har redan sagts och skrivits från årets SXSW, men här på utvecklingsbloggen har vi inte hunnit skriva ännu.

  SXSW är en årligt återkommande konferens som hålls i Austin, Texas. Det är en av de viktigaste konferenserna för oss som jobbar med utveckling av nya medietjänster. Här är fokus på de mjuka frågorna, och inte så mycket skruv och mutter. Det förs samtal om internets framtid, det lanseras nya tjänster och det utbyts erfarenheter om arbetssätt. 

 • Vi har i dagarna lanserat en ny funktion på sverigesradio.se. På programlyssningssidan får man nu som besökare tips på andra avsnitt att lyssna på. Vi hoppas att dessa tips gör det lättare att upptäcka bredden i hela Sveriges Radios stora utbud.

  Rekommendationerna är automatiska och bygger på en algoritm. 

 • Sveriges Radio fortsätter att arbeta för användandet av Sveriges Radios öppna API. De reviderade användarvillkoren är lika minimalistiska som förut, men förtydligar att även kommersiella aktörer under vissa förutsättningar kan använda vårt API.

  "Materialet som tillhandahålls via API får inte användas på ett sådant sätt att det skulle kunna skada Sveriges Radios oberoende eller trovärdighet." 

 • I samband med att vi nu bygger om vår sajt för att bli följsam, har vi ändrat en del i vår ljudspelare. Vi gör ändringarna för att spelaren skall fungera lika bra för alla, oavsett om man använder en dator, surfplatta eller en mobil. Vi lämnar beroendet av tekniken Adobe Flash och satsar i stället på moderna och öppna webbteknologier som HTML5 och JavaScript. 

 • Utvecklarna på Sveriges Radio är inne i en intensiv period där vi bygger om hela sverigesradio.se. Sida för sida görs om till följsam design. Målet med följsam design är att publiken skall få en lika bra upplevelse vare sig de använder mobiltelefon, platta eller dator. Vi måste återigen göra om hela webbplatsen från grunden. Det är bara ett år sedan vi blev klara med förra ombyggnaden

  Det finns tydliga likheter med mellan webbutveckling och myten om Sisyfos. Kung Sisyfos blev straffad av gudarna. Han är dömd att för evigt rulla ett stenblock uppför en kulle. Varje gång han når toppen så slinter han och stenblocket rullar ned i avgrunden. Han tvingas börja om från början igen. Det kan tyckas vara ett fasansfullt straff. Ett arbete utan slut. 

  Men vi utvecklare ser det inte på samma sätt. Vi ser i stället en lockelse i att göra om något, som man precis har gjort färdigt. 

 • Nu har vi förbättrat stabiliteten för dig som lyssnar på Sveriges Radios kanaler i mobilen. Vi har genomfört förändringar i våra streamingservrar för att minska antalet avbrott i våra liveströmmar.

  Bakgrunden är att många lyssnare har haft problem med avbrutna strömmar och återkommande buffring då man lyssnat via mobilnäten. 

 • Idag lanserade Sveriges Radio en tjänst som bäddar in metadata i våra ljudströmmar.

  Det innebär att du som lyssnar med en mediespelare eller andra apparater nu kan se information om vilket program, och vilken låt som spelas just nu. Tidigare har denna information endast varit tillgänglig vid lyssning via Sveriges Radios egna webbspelare och Sveriges Radio Play. 

 • Året närmar sig slut och det är dags att summera webbutvecklingsgruppens insats. Vi har åstadkommit mycket under 2012 som det är värt att vara stolt över.

  Vi arbetar närmare verksamheten än tidigare och anpassar vårt arbetssätt efter förändrade krav. Under året som gått har vi även öppnat oss utåt och har ett stort utbyte med våra branschkollegor.

  Vi jobbar modernt och kostnadseffektivt. Vi tar ansvar, blickar framåt och överträffar förväntningarna.

  Under 2012 har vi utvecklat 868 nya funktioner på sverigesradio.se och tillhörande stödsystem. Men vad är det för något vi har gjort och varför? 

 • Trender kommer och går. Det brukar sägas att, om man bara håller fast vid en klädstil så kommer man efter en tid, som hopplöst omodern, snart att uppfattas som trendig igen. 

  Trender kommer och går även inom webbutveckling. En trend som nu är på väg, är att överge stora färdiga publiceringssystem och att i stället utveckla sina egna system. För några år sedan ansågs vi mossiga eller rent av galna som utvecklade vårt eget system Isidor. Men när vi utvecklade Isidor för mer än tio år sedan så var det trendigt att bygga eget. 

  Så nu när vi är trendiga igen, vill jag gärna passa på att berätta lite mer om Isidor och lista sex trendiga galenskaper som vi lärt oss när vi utvecklat ett eget publiceringssystem.

 • Idag så träffas utvecklarna från SR, SVT och UR för en gemensam hackday. Det är första gången utvecklarna från alla Public service bolag jobbar sida vid sida. Alla har tagit med sig sina bärbara datorer och har flyttat in i en TV-studio hos UR. 

  Utvecklarna har fått helt fria händer att göra vad de vill. Vi sitter en hel arbetsdag och fortsätter en bit in på kvällskvisten. I morgon vid lunch så måste projekten vara avslutade och demonstreras. 

 • Att utveckla en sökfunktion är intressant då det är en så påtaglig och självklar funktion. Alla har vi erfarenheter av sök, och alla har vi åsikter om hur det borde fungera.

  Det är väldigt lätt att se när en sökfunktion fungerar dåligt. Det krävs ingen expertis eller erfarenhet för att se att man inte får det svar man förväntar sig. Det är uppenbart. Det är däremot mycket svårare att se om en sökfunktion fungerar bra. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista