Johan Korssell
Johan Korssell Foto: Olle Björkman

Johan Korssell, programledare

Ända sedan tonåren har jag samlat på skivor. Främst orkestermusik av Beethoven, Berlioz, Bruckner, Mahler, Debussy, Stravinskij, Sjostakovitj ligger mig varmt och hjärtat. I början var väl målet att skaffa sig ett komplett grundbibliotek av standardrepertoaren med ett fåtal mer personliga utvikningar. Det är bara det att dessa musikaliska särintressen bara växer när man exponerats för musiken.

Ja, man går från den ena musikaliska upptäckten till den andra.

Mitt intresse för att samla skivor kan beskrivas som passionerat, på gränsen till tvångsmässigt, men det är ju faktiskt så att man aldrig vet när även den mest perifera inspelningen kan behövas i livet. Som trebarnsfar har jag inte all den tid jag önskar att lyssna på skivor. Desto lyckligare då att jag på arbetstid får ägna mig åt min favorithobby – i Musikrevyn!

Som fantast av klassisk musik på skiva anser jag att vi lever vi i den bästa av tider - tänk vad mycket musik av alla de slag som spelas in! Det är så mycket ovanlig repertoar som för övrigt lever starkare på skiva än i konserthusen. Sedan har vi alla gamla, legendariska upptagningar som får nytt liv på CD eller DVD – ett sätt att stifta bekantskap med stora musiker från förr.

Nog har väl inspelningstekniken gjort musiken mer tillgänglig för människor, men när marknaden svämmar över av musik, kan man också lätt gå vilse. Min förhoppning är att Musikrevyn med alla sina medarbetare skall vara ett självklart, konsumentupplysande magasin – men också ett program som roar, oroar och inspirerar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".